Sektörel

Arabuluculuk Merkezleri hızla açılıyor!

başta iş ve işveren arasındaki sorunlar olmak üzere hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan son bulmasına olanak tanıyan Arabuluculuk Merkezleri hızla açılmaya başladı.

Başta iş ve işveren arasındaki sorunlar olmak üzere hukuki uyuşmazlıklar, mahkemeye yansımadan son buluyor


Arabuluculuğa gelen uyuşmazlıkların yüzde 90’ı çözüme kavuşuyor

Arabuluculuk; başta iş ve işveren arasındaki sorunlar olmak üzere hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan son bulmasına olanak tanıyor. Kazan – kazan ilkesi ile problemleri çözüme odaklanan Arabuluculuk sayesinde bugüne kadar Türkiye’de 8.000 üzerindeki uyuşmazlık çözülmüş durumda. Bu sayının 3.000’den fazlası ise 2017 yılının ilk aylarında tamamlandı. Her iki taraf için kazanımlar sağlayan bir sistem olmasının dışında, yargının üzerindeki iş yükünü hafifletecek bu yöntem için hızla Arabuluculuk Merkezleri açılıyor. 


Tüketici anlaşmazlıkları, sözleşmelerden doğan anlaşmazlıklar, ailevi ya da komşuluktan doğan uyuşmazlıklar gibi birçok konuda insanların çözüm tercihi olarak karşımıza çıkan Arabuluculuk; uzun yıllardır tüm dünyada etkin bir şekilde kullanılıyor. Türkiye’de ise Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 22.06.2012 yılında yayımlanması ile hayatımıza giren Arabuluculuk, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ‘Arabuluculuk Daire Başkanlığı’ tarafından koordine ediliyor. 


Tarafların kazanımları için ortak bir platform oluşturmayı hedefleyen Arabuluculuk sistemi, ‘kazan – kazan ilkesi’ ile her iki tarafın da masadan el sıkışarak kalkmasına olanak tanıyor. Bu sistem sayesinde kendi çözümleriyle yol haritası çizen taraflar, hem çok daha hızlı hem de daha az maliyetle gizlilik esasıyla uyuşmazlık çözümüne ulaşabiliyor. Adalet Bakanlığı’ndan alınan verilerde bu çözümün etkinliğini kanıtlar nitelikte. Araştırmaya göre; Türkiye’de 8.000 üzerindeki uyuşmazlık Arabuluculuk yöntemiyle çözülmüş durumda. Bu sayının 3.000’den fazlası ise 2017 yılının ilk aylarında tamamlanmış. Arabuluculuğa başvurulan uyuşmazlıkların yüzde 90’ı çözüme ulaşırken yüzde 87’si yalnızca 1 günde çözümleniyor. 


Dolu: Arabuluculuk gönüllü bir süreç

Günümüzde sadece iş ve işveren arasındaki uyuşmazlıklardan kaynaklı yılda 400.000 üzerinde dava görüldüğünü belirten FU Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık A.Ş. Operasyon ve Proje Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Suat Dolu, bu yükün hafifletilebilmesinin en önemli yollarından birinin de Arabuluculuk sistemi olduğunun altını çizdi. 2017 yılında hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenlemelerle Türkiye’de de Arabuluculuk sisteminin yaygınlaşacağı söyleyen Dolu, “Arabuluculuk yönteminde tarafların mahkemelerde olduğu gibi belirli bir usule uyma zorunlulukları bulunmuyor. Süreç tarafların aktif katılımı ile tamamen gizli olacak biçimde ve ticari ilişkileri bozmayacak şekilde yürütülüyor. Arabuluculuk gönüllü bir süreç olduğu için her iki tarafında uzlaşı masasında oturması gerekiyor. Aksi takdirde süreç yürümüyor ve yönetilemiyor” dedi.