27 / 04 / 2024

Araç başına düşen hızlı şarj istasyonunda Avrupa birincisiyiz!

Araç başına düşen hızlı şarj istasyonunda Avrupa birincisiyiz!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'de şarj istasyonu sayısının hızla arttığını belirterek, "8 bin 861 şarj noktası var. Her 14 araca bir hızlı şarj (DC) noktası düşüyor. Araç başına düşen DC şarj noktası açısından Avrupa’da 1. sıradayız" dedi.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikli araçların Şarj istasyonları ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada ülke genelinde 4 bin 221 şarj istasyonunda 6 bin 633 yavaş şarj (AC), 2 bin 228 DC şarj noktası olduğunu belirtti.

81 ilde şarj istasyonları olduğunu ve Türkiye'deki şarj istasyonu sayısının sürekli arttığına dikkat çeken Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde 4 bin 221 adet şarj istasyonu var ve bu istasyonlarda 6 bin 633 adeti AC, 2 bin 228 adet DC noktası olacak şekilde toplam 8 bin 861 şarj noktası hizmet veriyor. Ülkemizde her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor. Araç başına düşen hızlı şarj (DC) noktası açısından Türkiye, Avrupa’da biirinci sırada yer alıyor. Elbette bu durum araç sayısı ile doğrudan ilgili ancak bir yandan elektrikli araç sayımız hızla yükseliyor aynı süratle şarj noktalarımızın da artması çok değerli. Bu durum sektörümüz adına gerçekten gurur verici bir gelişme."

ŞARJ İSTASYONU NEREDE UYGULAMASI

EPDK tarafından geliştirilen mobil uygulama Şarj@TR'yi elektrikli araç sahiplerine tavsiye eden Yılmaz, uygulama ile şarj istasyonlarının coğrafi konumu, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumu ve fiyatların anlık görüldüğünü söyledi.

Yılmaz, Şarj@TR mobil uygulamasının elektrikli araç sahiplerinin hayatlarını kolaylaştırdığını ifade ederek, "Şarj istasyonlarına ait bilgileri kurumumuzun internet sayfasında yayınlıyoruz. Vatandaşlarımız internet sayfamızda hangi şarj istasyonu nerede, istasyonda kaç ünite var? gibi soruların cevabını da yine bu sitede bulacak" değerlendirmesini yaptı.

Araç başına düşen hızlı şarj istasyonunda Avrupa birincisiyiz!

33 BİN ELEKTRİKLİ TRAFİKTE

TÜİK'in açıkladığı bilgilere göre temmuz ayı itibarıyla trafikte yaklaşık 33 bin adet elektrikli araç var. Türkiye'nin yerli ve milli ilk otomobili olan TOGG da yollardaki yerini hızla şekilde alıyor.

Elektrikli araç piyasasının altyapısını kuran ve şarj hizmetlerini düzenleyen EPDK da bu alanda elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak adımlar atıyor.

YEŞİL ŞARJ İSTASYONU

Türkiye'de elektrikli araçların sayısı artış gösterirken, bu araçların daha çevreci bir şekilde kullanılabilmesine imkan sağlayacak EPDK düzenlemesi de yürürlüğe girdi. Buna göre lisans sahipleri kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarının tamamını veya bir kısmını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebilecek.

 


Geri Dön