Ekonomi

Araç kiralama fiyatlarında 4 ayda yüzde 42’ye varan artış

Araç kiralama piyasasında, orta ve üst segment araçların payı düşerken, talep küçük segment araçlara kayıyor. Araç kiralama fiyatları 4 ayda yüzde 42’ye varan artış söz konusu.  

Araç kiralama sektöründe, orta ve üst segment araçların payı düşerken, talep küçük segment araçlara kayıyor. 

 

Piyasanın araç parkındaki bu değişimde finansman, yedek parça, sigorta ve işçilik gibi işletme maliyetlerindeki rekor yükselişler etkili olduğu belirtiliyor. Yükselen maliyetlerle, kiralama bedellerinde 4 ayda yüzde 42’ye varan artışlar söz konusu.  

İşte detaylar...         

Ekonomim'de yer alan detaylara göre, Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ beraberliğinde hazırlanan son rapor, filo kiralama şirketlerinin araç parkındaki değişimi gözler önüne seriyor. 

Geçen günlerde paylaşılan TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu’na göre, 2023'ün ilk çeyreğinde sektörün araç parkının yüzde 48,6’sı orta sınıf olarak da bilinen C segmenti araçlardan oluşurken onu, yüzde 27,8 payla B segmentindeki küçük otomobiller izledi.

2022'nin aynı döneminde ise C segmenti araçlar, toplamdan yaklaşık yüzde 51,03’lük paya sahipolurken, B segmenti araçların payı 26,5 olmuştu.

C seğmeninin üst sınıfı olan D segmenti araçların payı ise ilk çeyrekte senelik bazda yüzde 13,2’den yüzde 12,8’ e indi. 

Düşük ÖTV sayesinde fiyatı görece çok daha uygun olan hafif ticari araçlar (LCV) da aynı dönemde araç parkındaki payını yüzde 7’ye çıkardı. 

2022 yılında LCV araçların payı 5,4 olmuştu. Araç parkında lüks ile ultra lüks (E ve F segmenti) araçların payı aynı dönemde yüzde 3,9 oldu.         
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, yükselen araç maliyetleri nedeniyle sektör müşterilerinin bu dönemde araç politikalarında farklılık yaparak daha ekonomik, daha düşük donanım seviyesine sahip araçlara yöneldiğine dikkat çekti.

 

FİNANASMAN BÜYÜK PROBLEM!

Trio Oto Kiralama Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Yılmaz da kiralama şirketlerinin artan işletme maliyetlerine vurgu yaptı

Yılmaz, asgari ücretteki artışın yanı sıra yedek parça, kasko ve sigorta maliyetlerinin enflasyonun üzerinde yükseldiğine dikkat çekti. Sektörde finansman maliyetlerinin de önemli derecede arttığı bildiriliyor.

Tüm bu maliyet yükselişleri kiralama fiyatlarına da yansıdı. Araç kiralama fiyatlarının marka ve modele göre farklı olmasıyla beraber 2023 yılının ocak-mayıs döneminde, yüzde 28 ila yüzde 42 arasında artış gösterdiği belirtiliyor. 2023'ün ilk 4 ayında sıfır kilometre araç fiyatları ise ortalama yüzde 15 arttı.

Turizm sektöründen gelen ilgiden ziyade pandemi döneminde ertelenen kongre-seminer toplantılarının çoğalmasıyla oto kiralama ve transfer hizmetlerine talep artışı olduğunu ifade eden İlhan Yılmaz, ancak buna karşın otomobil satışlarında kiralama şirketlerinin payının azaldığını belirtti.

Geçtiğimiz senelerde filo kiralama ve günlük oto kiralama sektörü toplam otomotiv satışlarının yüzde 16’sına talip olurken, bu oran şimdilerde yüzde 6’lara kadar indiğini söyleyen Yılmaz, "Otomotiv sektörünün geleceği ve gelişimi açısından kiralama sektörünün pazardan aldığı payın çift hanelerin altına düşmemesi ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor diye açıklama yaptı.

2023 vekaletle kurban kesim bedelleri belli oldu! Vekaletle kurban kesim fiyatı ne kadar oldu?

Mayıs 2023 emekli promosyonlarında bu bankaya dikkat! İmzayı atan emeklinin cebi doluyor!

Depremzede esnafa 350 milyon liralık kalkınma desteği sağlanacak!