Araç kiralama sektörünün önlenemez büyümesi
Pandemiyle birlikte neredeyse yüzde yüzlere varan oranda daralan araç kiralama sektöründe salgından sonra yaşanan büyüme, yaşanan olumsuzluklara rağmen oldukça dikkat çekici. 2022 yılının Ocak-Eylül dönemini kapsayan 9 ayında 44 bin 500 adet aracı filosuna katan sektörün aktif büyüklüğü 72,1 milyar TL’ye ulaşırken söz konusu büyümenin 2023 yılında da devam edeceği bildirildi
Covid-19 salgını döneminde büyük daralma gösteren araç kiralama sektörü, çip krizine rağmen çok hızlı büyüdü.
2022 yılının Ocak-Eylül dönemini kapsayan 9 ayında 44 bin 500 adet aracı filosuna katan sektörün aktif büyüklüğü 72,1 milyar TL’ye ulaşırken söz konusu büyümenin 2023 yılında da devam edeceği bildirildi.
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, sektörün günlük kiralama tarafında yılı yaklaşık yüzde 20 büyüme ile kapatacağını öngördüklerini dile getirdi.
Araç kiralama sektörünün en büyük sorununun çip krizine bağlı araç bulamama olduğunun altını çizen Ekici, *Çip krizi nedeniyle arz talep dengesi bozuldu. Tedarik tarafında yaşanan bu aksaklıklar şirketlerin ihtiyacı olan araçlara ulaşımına engel oluyor. Dolayısıyla arzu edilen araç filosu büyüklüğüne ulaşılamıyor” dedi.
Sektörün müşterileri araçsız bırakmamak için çözümler ürettiğini belirten Ekici, bu amaç doğrultusunda kiralama kontratlarının sürelerinin uzatıldığını veya ikinci el araç kiraladıklarını söyledi.
SEKTÖR DAHA DA BÜYÜYECEK
İnan Ekici, sektör temsilcilerinin, müşterilerini araçsız bırakmamak adına çözümler ürettiğini, müşterilerinin araç kiralama kontratlarının süresini uzattığını ya da ikinci el araçlar kiraladıklarını, artan maliyetler nedeniyle müşterilerin daha ekonomik ve daha düşük donanıma sahip araçlara yöneldiğini bildirdi.
Ekonomide dengeli gidişle operasyonel ve kısa dönem kiralama tarafında sektörün çok daha fazla büyüme kat edeceğini savunan Ekici şunları kaydetti:
“Sektör, hüm dünya hem de ülkemizde büyüyor. Kiralama, ülkemizde olduğu gibi dünyada da Türkiye'de bin kişi başına düşen otomobil sayısı, şirketlerin araç parkı büyüklüğü ve bu parklardaki kiralama yöntemiyle edinilmiş araç sayısı da dikkate alındığında, sektörümüzün ilerleyecek çok yolu olduğunu düşünüyorum.”
SEKTÖR TOGG’U BEKLİYOR
Ekici ayrıca, yerli otomobil Togg’un, Türkiye’de elektrikli otomobillerin kullanımının yaygınlaşmasında önemli bir rolü olacağını hatırlatarak, sektörün bu araca müşterilerinin talepleri doğrultusunda filosunda mutlaka yer vereceğini söyledi.
PAYLAŞIM SEKTÖRÜNDE 10 KAT BÜYÜME BEKLENTİSİ
Son dönemde talepte tasarruf unsurunun ön plana çıktığının altını çizen Ekici, nedenle araç paylaşım sektörünün 10 yıldan kısa sürede 5 kat büyüyeceğini ve 2017’de 36 milyon üyesi olan araç paylaşım pazarının üye sayısının 2026'da 60 milyonu aşacağının öngörüldüğünü söyledi.