02 / 05 / 2024

Araç muayenesinde yeni dönem: Egzoz gazı emisyon testi şart mı?

Araç muayenesinde yeni dönem: Egzoz gazı emisyon testi şart mı?

TÜVTÜRK, araç muayene sürecinde yaşanan aksaklıkları en aza indirmek adına yeni yönetmelikler getirdi. Sorunsuz bir araç muayenesi deneyimi için mutlaka egzoz gazı emisyon testinizi yaptırmalısınız. Bu testi ya sabit olan ölçüm merkezlerinde ya da yetkili mobil istasyonlarda gerçekleştirebilirsiniz.



TÜVTÜRK'ün açıklamasında belirttiği üzere, "Sadece belirlenen tarih aralığındaki haftalık planı inceleyebilirsiniz. 77 farklı ilde hizmet veren mobil istasyonlar için randevu almak zorunludur" ifadeleri kullanılmıştır.

Mobil araç muayene istasyonları nedir?

Eğer bir araç muayenesi yapılacaksa, mobil araç muayene istasyonları ilk başvurulacak yerler arasında olabilir. Ancak, egzoz gazı emisyon testi için ayrı bir yetkili ölçüm merkezi varsa, bu hizmeti mobil muayene istasyonlarından alamazsınız.

Araç muayenesi, sürüş güvenliği açısından büyük öneme sahiptir. Seyyar araç muayene istasyonları, otomobillerin yanı sıra traktörler için de hizmet vermektedir. Eğer farklı bir araç tipiniz varsa, bu tür muayeneler için sabit istasyonlara gitmeniz gerekmektedir. 

 Araç muayenesinde yeni dönem: Egzoz gazı emisyon testi şart mı?

Araç muayene raporlarına nereden ulaşılır?

TÜVTÜRK tarafından yürütülen araç kontrol istasyonlarında alınan muayene raporları, sürücülere SMS veya e-mail ile iletiliyor. Bununla birlikte bu belgenin bir özeti e-Devlet platformundaki "Araçlarım" bölümünde de erişilebilir olacak. Denetim yetkisi olan güvenlik güçleri, dijitalleşen araç muayene raporları sayesinde kağıt üzerindeki raporlara gerek kalmadan daha hızlı ve verimli bir şekilde uzaktan kontrol gerçekleştirebilecek.

Egzoz muayenesinden geçemeyen araç muayeneden geçer mi?

Araçların muayene öncesinde egzoz testi yapmaları zorunludur. Egzoz testini tamamlamamış bir araç, ağır hata kategorisine dahil edilebilir. Bunun sonucunda ise aracın genel muayene süreci tamamlanamaz. TÜVTÜRK tarafından yapılan yeni düzenleme de bu amaçla yapılmış olup sürücülerin muayeneden önce egzoz testi yaptırması gerekmektedir.

Egzoz gazı emisyon ölçümü nerelerde yaptırılabilir?

Egzoz emisyon ölçümü sadece araç bakımlarının yapıldığı TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle araç sahiplerinin Türkiye’nin birçok noktasında yer alan TÜVTÜRK istasyonlarına gitmeleri yeterli olacaktır. Ancak bir lokasyonda sabit bir egzoz gazı ölçüm istasyonu faaliyet gösteriyorsa, gezici araç muayene istasyonları bu tür emisyon ölçümleri yapamamaktadır.

TÜVTÜRK muayene dönemi başlıyor: Hangi araçlar hangi istasyonlarda?

TÜVTÜRK, araç muayeneleri için yeni dönemi duyurdu! Arık bunlara bakılmayacak!

Bu kişiler araç muayenesi yaptıramayacak: Otomobil sahipleri dikkat!


Geri Dön