Kent Haberleri

Araç piyasasında neler oluyor? Yılbaşı öncesi talepler patladı! Hemen fiyatlardaki son duruma bir bakın!

Pek çok kişinin gündeminde yer alan araç piyasasında neler oluyor? Yılbaşı öncesi talepler resmen patladı... Hemen fiyatlardaki son duruma bir bakın...Araba almak isteyen vatandaşların zam gelmeden bayilere akın etmesiyle, Türkiye’ye gelmek üzere yolda olan gemilerdeki araçlar bile satılmaya başladı

Araç piyasasında yeni yıla girmeden büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Araba almak isteyen vatandaşların zam gelmeden bayilere akın etmesiyle, Türkiye’ye gelmek üzere yolda olan gemilerdeki araçlar bile satılmaya başladı. Birçok bayide araçlar tükendi, ocak stokları ise ön siparişe çıktı. 

Peki pek çok kişinin gündeminde yer alan araç piyasasında neler oluyor? Yılbaşı öncesi talepler resmen patladı... Hemen fiyatlardaki son duruma bir bakın...

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilen soruları yanıtladı. Ertemel yaptığı açıklamada  tüm dünyayı yakından ilgilendiren pandemi süreci ile tetiklenen sıfır otomobilde arz sıkıntısı halen devam ettiğini söyledi. Ertemel açıklamasında bu sebeple bayiler gelen taleplerini karşılamakta zorlandığını kaydetti.

Açıklamasında geçtiğimiz dönemde ÖTV ile alakalı indirim geleceği hususunda bir beklenti ortamı oluştuğunu kaydeden Ertemel, bu ortam neticesinde alım planları kararın açıklanmasına kadar ertelendiğini hem sıfır hem ikinci el otomobil piyasasının da oldukça düştüğünü kaydetti.

Kararın açıklanmasının ardından vatandaşların tekrar otomobile yöneldiğini söyleyen Ertemel, dolayısıyla kararın tebliğ edilmesinin akabinde piyasanın bir miktar hareketlendiğinden ve özellikle ÖTV matrah güncellemesinin kapsadığı otomobillerin satış oranlarının arttığından söz edilebileceğini kaydetti.

SATIŞ ADETLERİNDE HIZLI YÜKSELİŞ

Yine verilen detaylar göre, ülkede otomotiv piyasası çok yüksek oranda yurt dışı ithal olduğundan kur seviyesinden oldukça etkilendiğini kaydeden Ertemel, bu durumun maalesef araç fiyatlarının ülkemizdeki enflasyonist ortam ve yüksek kur sebebiyle otomobil fiyatlarının günden güne artmasına vesile olduğunu söyledi.

Açıklamasında artan fiyatları düşürmek adına her yıl ÖTV matrah güncellemesinin de haliyle kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ertemel, yıl içerisinde bir ya da iki defa düzenleme yapıldığını belirtti. Genellikle bu güncellemelerin sene sonuna doğru yapılması ve sıfır otomobilde bayilerin yaptığı yıl sonu kampanyaları da aynı döneme denk gelince son çeyrekte satış adetleri buna bağlı olarak yükselebildiğini belirten Ertemel, fakat bu durumun her dönemde geçerli olmadını ve geçtiğimiz yıllarda son çeyrekte satışların oldukça düştüğü dönemler de yaşandığını söyledi.

ARAÇLAR GEMİDEYKEN SATILIYOR

Açıklamasında ÖTV kararından sonra 2023 yılı içerisinde kur oranın tekrar yükselmesi ve zam geleceği ihtimali ile otomobilde ötelenen taleplerin tekrar hayata geçtiğini söyleyen Ertemel, bu nedenle bayilerin gelen talepleri karşılamak için henüz gemide ya da henüz bant aşamasında olan otomobilleri de rezerve ettiklerini söyledi.

Özellikle ÖTV matrah güncellemesinin kapsadığı B segment otomobillerde yapılan indirimin ortadan kalması ihtimali ile bu araçlara talebin daha yüksek oranda olduğunu dile getiren Ertemel, "Bu konuda bizim sektör temsilcileri olarak beklentimiz, her yıl yaşadığımız belirsizlik ortamının ortadan kalkması adına sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek, müşterek akıl ile oluşturulacak yeni ve sürdürülebilir ÖTV sistemi ile sürekli değişken olan piyasa koşullarının daha istikrarlı bir hale getirilmesidir." dedi.

PİYASAYA YÜZDE 5 ARTIŞ OLARAK YANSIDI

ÖTV beklentisinin ortadan kalması durağan olan piyasa koşullarını pozitife döndürdüğünü söyleyen Ertemel, sıfır otomobildeki arz sıkıntısı ve belirli bir segment üzerindeki araçların fiyatlarının yüksek oluşunun vatandaşları ikinci el otomobile yönlendirdiğini ve sıfır otomobilde olduğu gibi ikinci el otomobilde de ÖTV beklentisinin ortadan kalkmasıyla piyasanın bir miktar hareketlendiğini söyledi.

Açıklamasında talebin artmasının fiyatlara yüzde 5’e kadar bir artış olarak yansıdığını kaydeden Ertemel, ötelenen planlar neticesinde mevcut potansiyel ve otomobilde finansmana erişim zorluğunun ortadan kalkmasıyla piyasa, geçmiş yıllarda yaşanan rekor satış adetlerine tekrar ulaşacağını kaydetti. Ertemel sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Bu noktada bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, mevcut indirim ve fiyatlardan yararlanarak bu planlarını hayata geçirmeleridir."
 

Daha yolda satılıyorlar! Otomobil satışları neden patladı?

Otomobil fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Bu yöntemle fırsatçılığa dikkat

En ucuz SUV fiyatları ne kadar? İkinci el Audi, BMW, Citroën, Mercedes, Volkswagen kaç TL? 16 Aralık 2022 fiyat listesi