Ekonomi

Araç sahiplerine müjdeli haber! Bu para size geri ödenecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önemli bir taslak hazırlıyor. Taslağa göre, depozitolu işlemde bu parayı geri alabileceksiniz.Bakanlık, son aşamasına gelinen yeni çalışmayla otomobil akülerinin geri dönüşümü amacıyla yeni bir düzenlemeyi uygulamaya alacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırlıklarını tamamladığı yeni çalışma hayata geçtiğinde, oto tamircileri ve akü satan işletmeler, araba sahiplerinin getireceği atık aküleri alma zorunluluğu olacak.

Bakanlık, son aşamasına gelinen yeni çalışmayla otomobil akülerinin geri dönüşümü amacıyla yeni bir düzenlemeyi uygulamaya alacak. Söz konusu çalışma hayata geçirildiğinde  tamirci ve akücüler, eski aküler için tüketiciye depozito bedeli ödemesi gerekecek.

Buna göre  akü değişiminde eski aküsünü getirmeyen araç sahiplerine, depozito bedeli verilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı taslakta, kullanılmış eski akülere ilişkin geri dönüşüm amacı taşıyan önemli bir yeni uygulamanın hazırlığı yapılıyor. Milliyet Gazetesinde yer alan habere göre, artık akü satan işletmeler ve oto tamircileri, tüketicilerin kendilerine getirdiği atık aküleri almakla yükümlü olacak.

GERİ DÖNÜŞÜMDE DEĞERLENDİRİLECEK

Taslakta şekillenen detaylara göre araba tamircileri ve akücüler eski aküleri geri dönüşümde değerlendirilmek üzere akü üreticilerinin kuracakları sisteme iletecek veya tüketiciye depozito bedeli ödeme zorunluluğu bulunacak.

Akü değişimi işlemi için geldiğinde eski aküsünü getirmeyen araç sahipleri içinse yine depozito ödeme zorunluluğu olacak.

GERİ KAZANIM KATILIM PAYI GELİYOR

2020 yılının ilk aylarından başlayarak akü üreticileri tarafından piyasaya sürülmüş olan aküler için geri kazanım katılım payı verilmesi ya da depozito uygulanması sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun bulduğu akü ve pillerin etiketine “depozitoludur” ibaresi konulacak.

Akü satan işletmelerde, akülerin kesinlikle toprağa, suya, kanalizasyon sistemine, çöp konteynerine dökülmemesi ve yakılmaması yönünde uyarılar bulunacak. Sürücülerin getirdiği atık akümülatörler için geçici depolama alanı oluşturulacak.

Yine aynı düzenlemeye göre, satış noktalarının yanı sıra internet sitelerinde akülerin toplanması için tüketicilere yol gösterici bilgilendirmeler yer alacak. Otomotiv pilleri ve taşınabilir piller ile akümülatörlerin kapasiteleri, üzerlerinde okunaklı, görünür ve silinmesi mümkün olmayan şekilde yazılı olacak.

Zararlı madde içeren akümülatörlerin ve pillerin kullanımının engellenmesi, zararlı madde içermeyen ve uzun ömürlü şarj edilebilir pil ve akümülatörlerin yaygınlaştırılması sağlanacak.

İşsizlik maaşına erişim kolaylaşıyor! İşte yeni düzenleme! Mutlaka bakın

Hanımlar, bu destek ödemesi sadece size özel! Devlet 4.000 TL’yi doğrudan hesabınıza yatırıyor!

QNB Finansbank’tan emekliye rekor promosyon! Başvuran 9.200 TL’yi cebine koyuyor!