Ekonomi

Aralık ayında Meclis'e gelecek EYT'de kritik nokta

EYT formülü ne zaman netleşecek? EYT ne zaman yürürlüğe girecek? EYT'li kaç kişi var? Kimler, hangi şartlarda emekli olabilecek soruları uzun süredir gündemi meşgul ederken, vergi ve SGK Uzmanı Cem Kılıç kritik bir noktaya dikkat çekti.  Kılıç, Aralık ayında Meclis'e gelmesi beklenen düzenlemenin Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) herkesi kapsamayacağını belirterek, yapılacak düzenlemenin kaç kişiyi kapsayacağının henüz net olmadığını söyledi

Vergi ve SGK Uzmanı Cem Kılıç Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde EYT'liler ile ilgili kritik bir noktaya dikkat çekti.  Kılıç, Aralık ayında Meclis'e gelmesi beklenen düzenlemenin Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) herkesi kapsamayacağını belirterek, yapılacak düzenlemenin kaç kişiyi kapsayacağının henüz net olmadığını söyledi.

Kılıç, EYT düzenlemesi yapılıp da yürürlüğe girdiğinde kaç kişinin hemen emekli olabileceği konusunun da belirsiz olduğuna işaret ederek, ilk kez 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olmuş kişiler ile sigorta girişini geriye çekecek borçlanma türlerinden borçlanma yaparak sigorta girişini 8 Eylül 1999 ve öncesine çekebilecek kişilerin hayata geçirilecek düzenlemeden faydalanabileceklerini ifade etti.

Kılıç, "SGK bu konuda bir çalışma yürüterek kapsamı belirlemeye çalışıyor. Diğer yandan EYT düzenlemesinden yararlanacak kişi sayısının net olarak ortaya konulması şu an için çok zor" ifadesini kullandı.

EYT sorunu nasıl ortaya çıktı?

 

Emeklilikte yaşa takılanlar sorununun, 9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla ortaya çıktığını belirten Kılıç, bu tarihten önce SSK’lılar üç farklı koşulla emekli olabildiklerini belirtti. Kadın sigortalıların 20 yıl, erkek sigortalıların 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla, 15 yıl sigortalılık süresini dolduran, 3600 gün prim ödeme şartını sağlayan kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşını doldurma şartlarıyla, 5000 gün prim ödeme gün sayısını tamamlayan kadın sigortalıların 50, erkek sigortalılar ise 55 yaşını doldurma şartlarıyla emekli olabildiklerini hatırlattı.

Genel  maaş bağlatma pratiğinin 20 yıl sigortalılık ve 13 yıl 10 ay 20 gün prim ödemek koşulu ile yaş beklemeden emekli olunabildğine işaret eden Küçük, 4447 sayılı Kanunla birinci alternatife kademeli olarak yaş da eklenince emeklilikte yaşa takılma durumunun ortaya çıktığını ifade etti.

Mevcut emeklilik koşulları ne?

 

Mevcut koşullarda ise 9 Eylül 1999 ve sonrasında ilk kez sigortalı olan erkekler için 7 bin gün 60 yaş ya da 4.500 gün 25 yıl sigortalılık süresi ve 60 yaş olarak, kadınlar için ise 7 bin gün ve 58 yaş ya da 4 bin 500 gün 20 yıl sigortalılık süresi ve 58 yaş şartı aranıyor.

Daha sonra gerçekleştirilen ikinci bir düzenleme  ile de ilk kez 1 Mayıs 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar erkekler için 60 yaş ve 7.200 prim günü, kadınlar için ise 58 yaş ve 7.200 prim günü şartları aranmaya başladı. 01.01.2048 ve sonrasında 7.200 prim gününü dolduracak durumdaki erkek ve kadınlar için yaş şartının 65 olarak uygulaması başladı.