Ekonomi

Aralık ayında vatandaşlardan doğal gaz faturası tahsil edilmeyecek

Enerji krizi ile karşı karşıya kalan Avrupa'da doğal gaz fiyatına üst sınır getirilmesi konusunda tartışmaları sürerken Almanya konutlara ve KOBİ'lere doğal gaz desteği kapsamında bir dizi öneriyi devreye sokuyor.Almanya'da aralık ayında vatandaşlar doğal gaz faturası ödemeyecek

Almanya'da sanayi, sendika ve akademi kökenli 20 üyeden oluşan uzman grubunun önerilerinin 2 Kasım'dan itibaren hükümet tarafından kabul edilmesi beklenirken konutlardan Aralık ayında doğal gaz tahsilatı yapılmayacağı belirtiliyor. Almanya'da aralık ayında vatandaşlar doğal gaz faturası ödemeyecek. Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre Almanya'da Hükümet, doğal gaz aboneleri için milyarlarca avro değerinde bir acil yardım programı başlatacak ve buna göre doğal gaz aboneleri aralık ayında taksit ödemelerinden muaf tutulacak. Haneleri ve KOBİ'leri kapsayan doğal gaz yardımıyla ilgili düzenleme için Ekonomi Bakanlığı departmanlar arası koordinasyon çalışması başlattı. Böylece hükümet tarafından atanan Gaz Uzmanlar Komisyonu'nun önerdiği tedbirlerin uygulanması için ilk adım atılmış olacak.

Alman hükümeti tarafından hazırlanan "Acil yardım paketinin" 2022 yılında artan enerji faturalarını telafi etmesi ve önümüzdeki ilkbaharda planlanan gaz fiyatı freninin devreye girmesine kadar geçen süreyi kapsaması bekleniyor. Hükümet kaynaklarına göre, söz konusu uygulama birkaç milyar avroya mal olacak ve finansman, yeni kurulan Ekonomik İstikrar Fonu'ndan karşılanacak. Almanya'da Federal Hükümet, 200 milyar Euro’ya varan bu fon ile yüksek enerji fiyatlarının konutlardaki ve şirketler üzerindeki olumsuz sonuçlarını en aza indirmek istiyor.

200 milyar euroluk paket açıklanmıştı

Almanya Başbakanı Olaf Schulz tüketicileri artan enerji fiyatlarına karşı korumak için 200 milyar euroluk bir koruma kalkanı oluşturacaklarını açıklamıştı. Acil yardıma dair yasa tasarısı, 2 Kasım'da Bakanlar Kurulu tarafından kabul edileceği bildiriliyor. Öte yandan önümüzdeki baharda devreye girecek planla da faturalara üst sınır getirilmesi planlanırken  vatandaşlar da enerji tasarrufuna yönlendirilecek. 2023 yılının mart ayından 2024'ün nisan ayına kadar özel konutlarda önceki yılda tüketilen doğal gaz miktarının yüzde 80'ine kadar olan kısmında kilowatt saat fiyatı 12 cent olarak tahsil edilecek. Avrupa'da doğal gaz toptan satış fiyatlarının son haftalardaki gerilemesi dikkat çekse de doğal gaz fiyatlarının geleceği belirsizliğini koruyor.

 

Almanya Başbakanı'ndan enerji fiyatlarında ortak çaba vurgusu!

Rekor üstüne rekor kırılıyor! Almanya ÜFE’de hızını kaybetmiyor!

Fransa ve Almanya, enflasyon ve enerji krizine karşı mücadeleyi hızlandırma konusunda anlaştı!