Ekonomi

Aralık ayındaki olası dalgalanmalar Borsa İstanbul'da alım fırsatı olabilir

Borsa İstanbul günü tarihi rekorla tamamlarken Aralık ayında yaşanacak muhtemel dalgalanmaların ve kar satışlarının alım fırsatı olabileceği ifade edildi. Ancak uzmanlar hisse konusunda seçici olunması gerektiğini vurguluyor.

Borsada üçüncü çeyrek bilançolarının ardından başlayan yükselişin devam ettiğini belirten uzmanlar, aralık ayında yaşanacak kar satışları ve olası dalgalanmaların alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini belirtirken yatırımcıları hisse seçimi konusunda dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek, üçüncü çeyrek bilançolarının açıklanmasının ardından borsadaki yükselişin sürpriz olmadığını belirterek halka arzların da uzun bir aradan sonra yeniden hareketlendiğine dikkat çekti. Yatırımcıların tek yönlü hisse senedi piyasası olmadığı gerçeğini bilerek hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Gödek, borsanın "seçim rallisinin" başlangıç noktasında olduğunu belirterek, sürecin, yabancı yatırımcı oranındaki ciddi düşük seviyeler nedeniyle oynaklığa açık olabileceğini kaydetti.

Yurtiçi riskler neler?

Vakıf Yatırım Direktörü Altan Aydın da Borsa İstanbul'un tarihi zamanlar yaşadığını belirterek, dolar bazında da benzerlerinden ciddi anlamda pozitif ayrıştığını ifade etti. Yükseliş trendinin devam etmesini beklediklerini kaydeden Aydın, özellikle gayrimenkul yatırım ortaklığı, holding, gıda, otomotiv ve sigortacılık sektörlerinin ön planda kalabileceğini belirtti. Aralık ayında oluşabilecek muhtemel dalgalanma ve kar satışlarını yine orta vade için alım fırsatı olarak değerlendirdiklerini ifade eden Aydın, yurt içindeki mevduat faizleri, yurt dışı piyasalar ve merkez bankalarının adımlarının risk oluşturabileceğine dikkat çekti.

Borsada rekor kapanış

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,38 yükselerek  5.046,19 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışına imza attı. BIST 100 endeksinin gördüğü en yüksek seviye rekoru ise 5.091,68 puan oldu.  Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 68,55 puan artarken, toplam işlem hacmi ise 117 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

En fazla madencilik endeksi yükseldi

Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi yüzde 1,17, holding endeksi yüzde 0,66 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran ise yüzde 9,48 ile madencilik olurken, en çok gerileyen ise yüzde 1,96 ile spor endeksi oldu.Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın dünkü yumuşama ve yavaşlama sinyali verdiği konuşması ile Fed'in Aralık ayında faiz artırım hızını yavaşlatacağı beklentilerinin artmasıyla küresel pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendiğini bildirdi.

ECB açıklamaları takip edilecek

Yarın ise piyasaların (02 Aralık 2022) Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarına odaklanacağını aktaran analistler, veri gündeminde yurt içinin sakin olacağını, yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam ve Avro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksinin (ÜFE) takip edileceğini belirtti.Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.100 puanın direnç noktası, 5.000 ve 4.950 seviyelerinin ise destek noktası konumunda bulunduğunu ifade etti. (Ekonomim)

 

Borsa İstanbul'da tarihi rekor! Resmen 5 bin puanı devirdi!

Borsaya girmek tehlikeli mi? Hisse senedi almak mantıklı mı?

Altın mı? Borsa mı? Döviz mi? Mevduat mı? KKM'den çıkan para nereye gidecek?