Aralık ve Ocak'ta maaşın yüzde 39'u enerji faturalarına gidecek
Asgari ücretli Aralık ve Ocak aylarında maaşının neredeyse yarısını elektrik ve doğal gaz faturasına ayıracak. Eurostat verilerine göre bu oranın yüzde 25'i geçmesi enerji yoksulluğu olarak tanımlanıyor.CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Türkiye’de Enerji Yoksulluğu” başlıklı bir rapor yayınladı
Asgari ücretli Aralık ve Ocak aylarında maaşının yüzde 39'unu enerji kullanımı ve ısınma faturalarına harcayacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Türkiye’de Enerji Yoksulluğu” başlıklı bir rapor yayınladı.
Türkiye’de 2022 yılı içinde enerji faturalarına zam üstüne zam yapıldığını hatırlatan Ahmet Akın, kış aylarında asgari ücretlinin ısınma masraflarının katlanacağını kaydetti. Akın, aralık ve ocak aylarında asgari ücretlinin maaşının yüzde 39’unun enerji faturalarına gideceğini ifade etti. Bu oranın enerji yoksulluğu anlamına geldiğini dile getiren Ahmet Akın, elektrik ve doğal gaz faturası toplamının 2 bin lirayı geçtiğini dile getirdi.
2022 yılı içinde enerji faturalarına zam üstüne zam yapıldığını ifade eden Ahmet Akın, “Türkiye’de Enerji Yoksulluğu” başlıklı bir rapor yayınladı. Ahmet Akın tarafından açıklanan raporda şu saptamalara yer verildi:
Elektrik, doğal gaz ve petrol lüks oldu
Elektrik kullanımında konut tarifesine yapılan toplam üç zamla düşük kademe tüketim yüzde 89.5, yüksek kademe tüketim ise yüzde 185 oranında zamlandı. Doğal gazda ise konut tarifesi yapılan üç zamla birlikte toplam yüzde 164.1 oranında yükseldi. Akaryakıt ürünlerine de yıl boyunca art arda zamlar yapıldı. İstanbul’da benzinin litre fiyatı bir yıl içinde 12 lira 91 kuruştan 22 lira 69 kuruşa yükseldi.
Faturalar 2 bin lirayı geçti
Elektrikte asgari tüketim olarak kabul edilen 240 kilovatsaatin faturaya yansıması 417 lira olurken, kış aylarında ısınma amacıyla günlük 10 metreküp doğalgazın bir aylık faturası ise bin 716 liraya çıktı. Asgari düzeyle ısınma ve elektrik tüketiminin bedeli 2 bin 133 lira olarak hesaplandı.
Maaşın yüzde 25'i faturaya gidiyorsa...
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), enerji faturalarının gelirin yüzde 25’ini bulması durumunda "enerji yoksulluğu" tanımı yapıyor. Türkiye’de bu tutar asgari ücretin yüzde 39’una denk geliyor. Dolayısıyla bu veri asgari ücretle çalışanların özellikle kış aylarında derin bir enerji yoksulluğu içinde olacağını gözler önüne seriyor. Türkiye'de çalışanların yüzde 47'si asgari ücretli ve zamlı asgari ücret çalışanların cebine ancak Şubat 2023’te girecek. Bu durumda Türkiye'de büyük bir kesimin derin bir enerji yoksulluğu ile karşı karşıya kalması kaçınılmaz.