Turizm

Arap turistler yeniden Bursa'ya yöneldi!

Körfez ülkelerinden gelen Arap turistlerin, ilkbahar ve yaz başında Karadeniz Bölgesi'ne kayan rezervasyonlarının, ağustos ayı itibarıyla yeniden Bursa'ya yoğunlaşmaya başladığı bildirildi.

Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinden gelen Arap turistlerin, ilkbahar ve yaz başında Karadeniz Bölgesi'ne kayan rezervasyonlarının, ağustos ayı itibarıyla yeniden Bursa'ya yoğunlaşmaya başladığı bildirildi.

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın son yıllarda Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinden yoğun şekilde turist ağırladığını söyledi.

Bu yıl mayıs ve haziran aylarında Arap turistler tarafından yapılan rezervasyonlar ve gelen ilk kafilelerde azalma yaşandığını, bunun Karadeniz Bölgesi'ni tercih etmelerinden kaynaklandığını belirten Akkuş, "Haziran ayında gelen misafirlerimizin yüzde 30'una yakını Karadeniz'e kaydı. Bu bizi üzdü tabii, Bursalı seyahat acenteleri olarak, rahatsızlık hissettik" ifadelerini kullandı.  


"Yüzde 30 kaybın yüzde 15'ini geri aldık"


Gelişmeler üzerine yerel yöneticilerin de desteğini alarak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Akkuş, şöyle konuştu: 

"Haziran ayındaki o yüzde 30 kaybın yüzde 15'ini geri aldık şu anda. Karadeniz'den tekrar bu tarafa geri dönüş olmaya başladı. Orada pek fazla alternatif, çeşitlilik olmadığından dolayı Arapların tekrar Bursa'ya dönmek zorunda kaldıklarını acentelerimiz beyan etti. Bursa'da Arap turistin istediği her türlü alışveriş, eğlence, yeme içme merkezleri, şelaleler ve güzel değerlerimizin olduğu biliniyor zaten. Araplar da bunu bizden daha iyi biliyor. Saitabat, Suutçu şelalelerini bizden daha iyi biliyorlar, kendileri bunları görmek istediklerini meslektaşlarımıza söylüyorlar. Bu yüzden de tarihi çınarın altında oturmaya yer yok."

Bursa'nın geçen yıl yüzde 80'i Arap 600 bin yabancı turist ağırladığını anlatan Akkuş, bu yıl 1 milyon hedefinin yakalanması halinde 750-800 bininin Arap olacağını bildirdi.


Mehmet Akkuş, "Yüzde 30 Karadeniz'e kayınca tabii biraz şevkimiz düştü, moralimiz bozuldu, rahatsızlığımız söz konusu oldu hatta birkaç meslektaşımız Karadeniz'de acente şubeleri açmak zorunda kaldı ama şu anda bakıyorum, orada fazla alternatif olmadığından geri dönüş başlayınca tabii yüzümüz gülmeye başladı" dedi.


"Seyahat acentelerimizden 5-6 tanesi emlakçılık yapıyor"


Ortadoğu 'dan gelen Arap turistlerin, Avrupalılara göre 5 kat daha fazla döviz girdisi sağladığını vurgulayan Akkuş, Bursalıların bunun kıymetini bilmesi, hizmet kalitesini artırması ve özellikle esnafın fahiş fiyat uygulamaması gerektiğini belirtti.


Arapların, Bursa'ya turizmin yanı sıra yatırım amaçlı da geldiğine işaret eden Akkuş, "Artık onlar Bursalı gibi vatandaşımız oldu bizim, yani daireleri, villaları, arsaları var, her türlü yatırım yapıyorlar. Şu anda özellikle seyahat acentelerimizden 5-6 tanesi sadece emlakçılık, komisyonculuk yapıyor, sadece Arap piyasasına emlakçılık yapıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.


"Bursa, Arap turizminde başka şehirlerle kıyaslanamaz"


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Turizm Konseyi Başkanı ve seyahat acentesi sahibi Hasan Eker de bu yıl başlangıçta biraz sıkıntı yaşadıklarını ancak son 5 yıllık istatistiklere bakıldığında kente gelen Arap turist sayısında her yıl yüzde 15-20 artış olduğunu söyledi.

Eker, bunda Bursa'ya yapılan yatırımların etkisinin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bu istatistikleri aslında çok sağlıklı tutmak da mümkün değil çünkü ev alarak geliyorlar, kendi imkanlarıyla, acente kanalıyla gelenler var, otellerde kalmayan var. Net olarak şunu görüyorum; son 5 yılda baktığımda Bursa'dan çıkardığım tur sayısıyla kıyasladığımda her yıl yüzde 15-20 Araplara daha fazla tur satmaya başladık. Eskiden kışın hiç Arap turist yokken otellerde, artık hemen hemen bütün otellerde yüzde 10-20 Arap doluluğu var. Araplar Bursa'dan çok memnun kalıyorlar çünkü Bursa'da sezon uzun Araplar için. Araplar Bursa'ya 12 ay gelebiliyorlar, mesela Karadeniz'e gitse 1-2 ay kalıyorlar. "


"Gezilecek görülecek birçok yer var"


Suudi Arabistan'dan gelen Abdulselam al Fozan da Bursa'da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.


Bursa'ya insanları için geldiklerini anlatan Fozan, "Havası çok güzel. Kente ulaşmak çok kolay. Gezilecek görülecek birçok yer var ama özellikle de havası için seçtim" dedi. 


Aynı ülkeden Ali Barrak da yeşil doğası ve tarihi bir kent olduğu için Bursa'yı sevdiklerini dile getirdi. 


Arapların Bursa'daki durakları


Bursa'da, Ulu Camii, Yeşil Türbe, Emirsultan Camii ve Koza Han başta olmak üzere Hanlar Bölgesi'nin de aralarında bulunduğu tarihi mekanları gezen Arap turistler, Birleşmiş Milletler Eğitim , Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örneklerinin bozulmadan günümüze taşındığı, kuruluşu 1300'lü yıllara dayanan Cumalıkızık Mahallesi'ne özel ilgi gösteriyor.


Saitabat Şelalesi, Suuçtu Şelalesi ve Uludağ yolundaki 600 yıllık tarihi İnkaya Çınarı'nı özellikle gezmek isteyen Arapların önemli durakları arasında, Uludağ da yer alıyor.


Radikal