Batı Karadeniz Tanıtım Turu'na katılan Arap ülkelerinin turizm acentelerinin temsilcileri, vatandaşlarının neden Türkiye'yi tercih ettiğini Anadolu Ajansı'na değerlendirdi
Türk Hava Yolları (THY), Kastamonu Konfederasyonu (Kas-Kon) ve Türk Ortadoğu Turizm Konseyi Acenteleri'nin işbirliğiyle düzenlenen Batı Karadeniz Tanıtım Turu'na katılan Umman, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Dubai ve Abu Dhabi'den turizm acentesi temsilcileri, Sinop ve Kastamonu'da tarihi ve turistik yerleri gezdi.
Kuveyt'li acente temsilcisi Nasım Syed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de Kuveyt gibi Müslüman ülke olmasından dolayı, vatandaşlarının aileleriyle ve bireysel olarak Türkiye'yi tercih ettiklerini söyledi.
Burada helal yiyecek olduğu için de Türkiye'nin tercih edildiğini vurgulayan Syed, şöyle konuştu:
''Türkiye, Müslüman bir ülke. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun kökleri de bu topraklarda olduğu için vatandaşlarımızı cezbediyor. Çünkü zamanında Arap ülkelerine Osmanlı İmparatorluğu sahip çıkmış, yönetmiş. O ülkelerde varlık göstermiş. İslamiyeti yaydığı için Türkiye'yi çok güzel bir gözle değerlendiriyorlar. Tercih sebepleri arasında helal yiyecek ve yemeklerin lezzetli oluşu da var. Aynı zamanda havası da çok güzel.''
-''Doğu ile Batı arasında olması çok önemli''-
Umman'lı Samiri Al Ajmi de Kastamonu'nun çok güzel bir yer olduğunu belirterek, ''Allah vergisi bir güzelliğinin olduğunu'' söyledi. Türkiye ile ilgili olarak aklına ilk gelenin turistik bir ülke olması olduğunu ifade eden Ajmi, ''Türkiye'deki yeşilliğin hiçbir yerde olmadığı söyleniyordu. Buraya gelince de gözlerimle gördüm. Özellikle Doğu ile Batı, Asya ile Avrupa arasında bir yerde olması, turizm açısından çok önemli'' dedi.
Abu Dhabi'li Sree Kumar ise Abu Dhabi'den yılda 2 ya da 3 sefer tur organizasyonu düzenlediklerini belirterek, Türkiye ile 15 yıldır çalıştıklarını ve her geçen yıl insanların Türkiye'ye ilgisinin arttığını ifade etti.
Abu Dhabi'den Türkiye'ye gelmek isteyen çok fazla insanın olduğunu aktaran Kumar, ''Özellikle İstanbul, Yalova ve Bursa'ya çeşitli geziler düzenleniyor. İstanbul'daki boğaz turizmi, tarihi yapılar, turistik mekanlar vatandaşlarımızın ilgisini çekiyor. Özellikle tarih olarak cezbediyor'' diye konuştu.
Kumar, havalimanının açılmasıyla özellikle Kastamonu'nun turizm açısından canlanacağını ve kendilerinin de burayı tercih edebileceklerini söyledi.
-''Vatandaşlarımız Türkiye'ye çok fazla gelmek istiyorlar''-
Suudi Arabistan'lı Muhammet Nasır da Türkiye'nin doğal güzelliğinin Suudi Arabistan'lı turistlerin ilgisini çektiğini dile getirerek, ''Türkiye turizm olarak güzel bir ülke. Vize istemeyen bir ülke. Bizi en başta bu cezbediyor. Aynı zamanda dini bakımından da bize benzer bir ülke. Bu yüzden vatandaşlarımız Türkiye'ye çok fazla gelmek istiyorlar'' dedi.
Dubai'den Bhauna Singh ise Dubai'li turistlerin genel olarak çok kültürlü yerleri ziyaret ettiğine işaret ederek, kalabalığın arasında, rahat edebilecekleri yerlerde bulunmaktan hoşlandıklarını belirtti.
Türkiye'de, Ankara, İstanbul ve İzmir'de turizm açısından büyük bir kapasite olduğunu vurgulayan Singh, özellikle Türk insanının yardımsever ve güleryüzlü olmasının dikkat çektiğini kaydetti.
Ürdün'lü Tarık El Derviş de Türk kültürü ile Arap kültürü arasında çok fazla benzerlik olduğunu, bunun özellikle yemeklerde görüldüğünü vurguladı. Derviş, ''Daha önce, güneyde Antalya ve Mersin'e gitmiştim. Çok fazla Türkiye'ye geldiğim için, Türk kültürünü çok iyi biliyorum, turistlere nasıl davrandıklarını biliyorum ve Türk yaşantısını bildiğim için tekrar gelmeye karar verdim'' diye konuştu.
AA