Sektörel

Arap yatırımcılar 16 Nisan'ı bekliyor!

Arap Türk İş Adamları Derneği, referandum sürecini daha iyi anlatmak için program düzenledi. Toplantıda, Arap yatırımcıların 16 Nisan'ı bekledikleri söyledi.

Arap Türk İş Adamları Derneği (ARTİAD), üyelerine referandumu daha iyi anlatmak için çalışıyor. Önceki akşam İstanbul'da düzenlenen programda Yeni Şafak Yazarı Erdal Tanas Karagöl “Referandumun ve Türkiye'nin Ekonomiye Etkisi” başlığıyla sunum yaptı. ARTİAD Başkanı Cemalettin Kerim, şuanda yurtdışında herkesin 16 Nisan'ı beklediğini vurguladı. Referandum sonucunun Arap ülkelerinde daha büyük bir heyecanla beklendiğini anlatan Kerim, “Bu tarihten sonra Türkiye'ye çok yatırımcı gelecek. Çok para gelecek. Gönlümüz 15 senedir tek parti ve bu istikrarın devam etmesinden yana. Türkiye'ye yurt dışından geçen sene 12 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım gelmiş. Bunu 30 milyara çıkarmamız lazım. Bunun önündeki engelleri kaldıralım. Türkiye'yi tanıtalım. 23 Arap ülkesi var. Niye buraya gelmesinler” dedi.


TÜRKİYE'NİN FARKINDALAR

“Arap yatırımcı Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyor” diyen Kerim, şöyle devam etti: “Türkiye'deki sistemi, durumu biliyorlar. Arap ülkelerinde böyle bir imkanı ve durumu göremedikleri için Türkiye'nin öneminin farkındalar.” Kerim, yatırım ajanslarına bağlı her sektör için farklı atölye olması önerisinde de bulundu.


İSTİKRAR İÇİN 'EVET'

ARTİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Kamil Demirel ise yatırımcılara danışmanlık verdiklerini vurguladı. Arapların Türkiye'yi son yıllarda yakından tanıdığına dikkat çeken Demirel, “Yine de ellerindeki paralarla neler yapıp yapamayacağı ve hangi yatırımın daha avantajlı olduğu konusunda yönlendirilmeye ihtiyaçları var. Tek başına yatırım mı yoksa ortaklık kurmak mı? Şuan herkes referandumu bekliyor. Biz istiyoruz ki istikrarı destekleyecek bir sonuç çıksın. Benim kanaatim evet çıkmasından yana. Türkiye'nin önü açıktır. Hep beraber büyüyeceğiz” dedi.


Yeni sistem Türkiye'yi hızlandırır

Yazar Erdal Tanas Karagöl; ticaret, ulaşım, enerji ve İslami finans gibi sektörlerde ilerleme sağlamak ve engellerin kaldırılması için Cumhurbaşkanlığı sisteminin gelmesinin büyük önem taşıdığını anlattı. Karagöl, Türkiye'nin merkez ülke haline gelmesi sadece kendisi için değil etrafındaki ülkeler içinde avantajlı olacağını söyledi. Dünya ekonomisine bakıldığında güç dengesinin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kaydığını belirten Karagöl, Türkiye'nin de bu avantajı iyi kullanması gerektiğine dikkat çekti ve geçmiş dönemlerde ekonomideki çift başlılığın ulaşılması gereken hedeflere engel olduğuna işaret etti.



Yeni Şafak