Sektörel

Arap yatırımcılar Türkiye'ye çok güçlü geldi!

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Yetgin, "Arap ülkelerinin Türklere Arap kültürünü daha yakından tanıtması gerek. Bu bağlamda Tarlabaşı 360'ta Arap sanat eserlerinin ve özgün değerlerinin sergileneceği bir yapı fikrine olumlu bakıyoruz" dedi.

Beyoğlu Belediyesi, Türk-Arap Ekonomik ve Stratejik İşbirliği Derneği (TASCA) ve Çalık Holding ev sahipliğinde düzenlenen Türk-Arap Gayrimenkul Yatırım Forumu'nda konuşan Yetgin, Arap yatırımcılara Tarlabaşı 360 Projesini anlattı.


Yetgin, son dönemde izlenen dış politika sayesinde, Türk ve Arap halklarının birbirine daha dönük hale geldiğini ve Arap ülkelerinde açılan Türk Kültür Merkezleri'nin, karşılıklı ilişkilerin daha da güçlenmesine destek olduğunu belirtti.


Arap ülkelerinin Türklere Arap kültürünü daha yakından tanıtması gerektiğini dile getiren Yetgin, Tarlabaşı 360'ta Arap turistlerin ve yatırımcıların ilgisini çekecek bir yaşam alanı oluşturmak istediklerini söyledi. Yetgin, "Tarlaba'şı 360'ta Arap sanat eserlerinin ve özgün değerlerinin sergileneceği bir yapının da yer alması fikrine olumlu bakıyoruz. Tabii neler yapılabileceğini zamanla netleştireceğiz, bu konu da üzerinde çalışacağımız başlıklar arasında" ifadelerini kullandı.


Dubai Cityscape Fuarı'nda küresel ölçekte tanıtılacak Tarlabaşı 360 Projesi'nin 2018 yılında tamamlanacağını belirten Yetgin, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:


"Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi ile bölgeye gelen hareketlilik sayesinde projeye komşu bina değerleri 40 kattan fazla arttı. Projede, ofislerin ilk bölümünün teslimi 2016'da gerçekleşecek, rezidanslar ise 2017'de teslim edilecek. İstanbul'a yakışır bir yaşam için geliştirilen ve Türkiye'de benzersiz bir örnek oluşturan Tarlabaşı 360 projesi, hem yeni konuklarına hem de bölgeye ve şehre büyük bir değer katacak."


- "Arap yatırımcılar Türkiye'ye çok güçlü şekilde geldi"


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise Beyoğlu Belediyesi olarak Türkiye'ye yapılacak tüm yatırımları desteklediklerini belirterek, turizme yönelik yapıcı tutumlarını sürdüreceklerini söyledi.


Demircan, tarihi dokusunu koruyarak gelişen Beyoğlu'nda Araplar için bir müzenin faaliyete geçmesi fikrine sıcak baktığını dile getirdi.


TASCA Başkanı Muhammed Adil de Arapların Türkiye'ye yaptığı yatırımların iyi niyetli olduğunu belirterek, "Yatırımlarımızın sadece taş ve tuğla üzerine yaptığımızın düşünülmesini istemiyoruz. İnsana, geleceğe ve medeniyete yatırım yapmak, ortak bir gelecek inşa etme fikrine yatırım yapmak istiyoruz. İçerisinde yer aldığımız Tarlabaşı 360 projesi gibi stratejik ortaklıklara büyük önem veriyoruz. Bu projede Arap sanat eserlerinin sergilendiği bir müze görmek istiyoruz. Yüz binlerce Arap turist geliyor her ay İstanbul'a, böyle bir yer turistlerin ilgisini çekecektir" ifadelerini kullandı.


- "Arap sermayesi 3. Havalimanı'nın etrafında kümelenecektir"


Forumun "Gayrimenkul'de Türkler ve Araplar Arasında Yatırım Fırsatları" panelinde konuşan Türk Arap İlişkiler Uzmanı, Uluslararası İş Forumu (IBM) Başkan Yardımcısı Gazi Mısırlı, Türkiye'de yatırım yapmanın hala cazip olduğunu, ülkenin Arapların radarındaki yerini koruduğunu söyledi.


3. Havalimanı'nın Arap sermayesi için çekiciliğini koruduğunu vurgulayan Mısırlı, "Toplam 90 milyon metrekarelik alana yapılacak ve 22 milyar avro getiri sağlayacak dev bir havalimanından söz ediyoruz. Arap yatırımcıların bu havalimanının yakınında konaklayacağını, yer alacağını, yatırım yapacağını düşünüyorum. Kitlenin bu bölgede kümelenmesi muhtemel" dedi.


PwC Türkiye Yönetici Ortağı Ersun Bayraktaroğlu ise yabancı yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul alım-satımı yaparken çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarından yararlandığını hatırlatarak, yabancı yatırımcının Türk yatırımcıya nazaran daha karlı durumda olduğunu kaydetti.


Arap sermayesinin Muğla ve Antalya'da artan yatırımlarına dikkati çeken Bayraktaroğlu, Türkiye'de yatırımı yoğun olan Suudi Arabistan ve Katar gibi Arap ülkelerinin turizme yöneldiğini aktardı.


Ekonomist Ahmed Al-Jubair de Arap dünyasının Türk gayrimenkul pazarını kazançlı bulduğunu belirterek, "Türkiye gerçekten çok gelişti. Arap yatırımcılar buraya çok güçlü şekilde geldi. Çünkü Türkiye'de yatırımları gerçekten çok değer kazanıyor. Arap-Türk bir banka yapılmasını istiyorum. Böylece finansal faaliyetler daha rahat olabilir. Ayrıca, Arap yatırımcılar buraya geldiği zaman kimlerle görüşeceklerini çok net bir şekilde bilmeli. Şeffaf bir mekanizma söz konusu olmalı" diye konuştu.


Forum kapsamında, Arap yatırımcı ve danışmanlar yarın Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi, Ataşehir Finans Merkezi ve diğer örnek projeleri inceleyecek.



Ankara 24 Saat