Sektörel

Araplar Türkiye'ye 300 milyon dolar yatırım yapacak

Emirates Fortune CEO'su Ghanem Moh'd Al Mazroui, "Dünyada büyük bir ekonomik kriz var. Ancak Türkiye'ye güveniyoruz. Gayrimenkul alanında 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız" dedi

Türkiye'deki yatırım fırsatlarının ve gelişen sektörlerin tanıtıldığı Türk-Arap Ekonomik Formu'na Körfez ülkelerinin önde gelen yatırımcıları katıldı. Ekonomik krize rağmen Türkiye'nin hálá yatırım açısından güvenilir ülkelerin başında geldiğini belirten yatırımcılar, dev projeler için de düğmeye bastı. Emirates Fortune CEO'su Ghanem Moh'd Al Mazroui, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu yatırımın gayrimenkul alanında olacağını söyleyen Mazroui, "Dünyada büyük bir ekonomik kriz var. Ancak Türkiye'ye güvenimiz sonsuz. Bu ülkeye yatırım yapmaya geldik" dedi.

Fırsatlara bakıyoruz

Şirket büyüklüğünün 1 milyar doları bulduğunu söyleyen Ghanem Moh'd Al Mazroui, şöyle konuştu: "Türkiye'de yatırım yapmak için geldik. Bir süre bu ülkedeki fırsatları inceleyeceğiz. Gerekli çalışmalar için bilgi toplayacağız. Tüm bunların sonucunda gayrimenkul alanında yeni yatırımlar için de düğmeye basacağız. Önümüzdeki dönemde bu ülkeye 300 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırım arasında alışveriş merkezleri, konut projeleri ve alt yapı çalışmaları öncelikli tercihlerimiz arasında. Bu konuda yeterli tecrübeye sahibiz. Yatırım planlarımızı en kısa sürede açıklayacağız. Önemli projelerle çok yakında geliyoruz."

Krize rağmen güveniyoruz

Ekonomik krizin tüm dünyayı sardığını vurgulayan Ghanem Moh'd Al Mazroui, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugün dünyada çok büyük bir kriz yaşanıyor. Herkes tedirgin. Yatırım kararları biraz zaman alıyor. Özellikle ABD ve Avrupa'da krizin boyutu oldukça yüksek. Ancak biz Türkiye'ye güveniyoruz. Bu ülkedeki potansiyelin farkındayız. Tüm bu gelişmelere ve ekonomik krize rağmen buraya yatırım yapmayı istiyoruz. Türkiye'ye iş yapmak için geldik. Türkiye'de yatırımcıya karşı özel bir ilgi var. Bu da çok önemli. Belirttiğimiz yatırım miktarları ilk etaptaki planlarımız için. Bu rakamlar aşağıya inebilir veya çıkabilir. Ancak kafamızdaki projeleri gerçekleştirmek için 300 milyon dolar yatırmayı planlıyoruz."

Korkmaz: Körfez'den gelip, Türkiye'de güvenli mola verin

TÜRKİYE Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Körfez yatırımcıları için Türkiye'nin çok verimli bir ülke olduğunu belirterek, Türk-Arap Forumu'na katılanlara, "Türkiye'den geçip doğrudan Avrupa'ya gitmek yerine Türkiye'de güvenli bir mola vermenizi ve yatırımlarınızı önce Türkiye'de değerlendirmenizi öneriyoruz" dedi. Türkiye'nin bugüne kadar çektiği yabancı yatırımların büyük bölümünün AB'den geldiğini belirten Korkmaz, Körfez ülkelerinden ise 2007 yılında 400 milyon dolarlık yatırım geldiğini söyledi. Korkmaz, "2008'de bu rakam 2 milyar dolara çıktı. Bu yıl da artarak  devam edecek diye düşünüyorum" diye konuştu. Körfez yatırımcıları için Türkiye'nin çok verimli bir ülke olduğunu dile getiren Korkmaz, "Tabii ki her yere yatırım gidiyor ama Türkiye'den geçip doğrudan Avrupa'ya gitmek yerine Türkiye'de güvenli bir mola vermenizi ve  yatırımlarınızı önce Türkiye'de değerlendirmenizi öneriyoruz" dedi.

Hariri: Türkiye'de yeni fırsatlara bakıyoruz

SAUDİ Oger Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri, Türkiye'de telekomünikasyon dışında başka alanlarda da yatırım yapmak istediklerini, enerji, bankacılık, sigortacılık alanındaki yeni fırsatlara baktıklarını belirtti. Hariri, Türkiye'de yaptıkları yatırımın tamamının finansmanını sağlamış durumda olduklarını ifade ederek, "Kriz herkesi etkiliyor ama bizim yaptığımız yatırımlar üzerinde bir etkisi olmadı" dedi. Türk Telekom'un performansından çok memnun olduklarını söyleyen Hariri, Türk ekonomisinin de umut verici olduğunu, Türkiye'nin bölgedeki en önemli ekonomik güçlerden biri olarak yer aldığını vurguladı.

Türktan'ın Oger Telecom'da pozisyonunu yükselttik

TÜRK-Arap Ekonomi Forumu'nda soruları yanıtlayan Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri, Avea CEO'su Cüneyt Türktan'ın yerine Erkan Akdemir'in getirilmesini değerlendirirken, "Cüneyt Bey uzun zamandır bizimle birlikte çalışıyordu. Tecrübelerinden yararlanmak için şu anda grup içinde kendisine daha yüksek bir pozisyon verdik" dedi. Bu arada, Avea'dan yapılan yazılı açıklamada, Türktan'ın kariyerine 7 yıldır Oger Grubu'nda devam ettiği, grubun Romanya'da yaptığı ortak girişim yatırımı olan CDMA teknolojileri alanında uzman mobil operatör Zapp'ta, 2002-2006 yılları arasında Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dile getirildi. Avea'nın Türktan liderliğinde müşteri sayısını ikiye katlayarak 6 milyondan 12.6 milyona çıkardığı ve gelirlerini 1 milyar TL'den 2.1 milyar TL'ye yükseltiği belirtilerek, şöyle denildi: "Türktan'ın Stratejik Danışman olarak atandığı Oger Telecom, Türkiye, Orta Doğu ve Güney Afrika'nın da aralarında bulunduğu  büyüyen birçok pazarda 38 milyonun üzerinde müşteriye sabit hattan GSM ve internete kadar hizmet sunan lider telekom operatörüdür."

Türk dizileri Arap dünyasında 1 numara

LÜBNAN Bankacılık Denetleme Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Walid Alamuddine, Türk dizilerinin son yıllarda Arap televizyonlarının en önemli programları haline geldiğini belirterek, "Türk dizilerinin Arap dünyasında bir numara olmasının sebebi; bu tür kültürel pazarlamaya karşı çok yakın duruyorlar" dedi. Alamuddine, yabancı yatırımcıların, Türkiye'de en önemli piyasa olan Hazine bonolarını göz önünde bulundurmadığını, Arap dünyasının henüz bunun farkında olmadığını söyledi.
Ceyhun KUBURLU/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Araplardan yeni yatırım atağı

Krizde birçok ülkenin gözünü diktiği 2 trilyon dolara yakın likidite zenginliğine sahip Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki yatırım trafiği hızlandı. Türkiye'deki Arap yatırımlarına rehberlik yapmak amacıyla 2005'te oluşturulan ve dün dördüncüsü gerçekleşen Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yeni işbirlikleri gündeme geldi. Çantasında birçok projeyle Türkiye'ye gelen Araplar, enerjiden gayrimenkule kadar pek çok yatırıma hazırlanıyor. Bu firmalar arasında Oger ve Emirates Fortune gibi dev şirketler de yer alıyor. Oger, yatırımlarına enerji, bankacılık ve sigorta sektörlerinde de devam edeceği sinyalini verirken; Emirates Fortune, 300 milyon dolarla Türkiye'de gayrimenkul pazarında yol almayı planlıyor. Suudi Arabistan'la belediye hizmetlerini ihraç etmek üzere masaya oturan İstanbul Belediyesi ise Cidde'nin metro ve gaz dağıtımını üstlenmeyi hedefliyor.
 
Körfezle yatırım ilişkisi hızla gelişiyor
İstanbul'da dün düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk-Arap Konseyi toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 300 milyonluk nüfusu ve 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile dikkatleri üzerine çeken Arap ülkelerinin Türkiye için önemli bir partner olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girerek küresel bir güç olmayı kendisine milli hedef olarak koyan Türkiye, bunun için yıllık 500 milyar dolar ihracat yapmayı, şirket ve ülke ölçeğini büyütmeyi, dünyada tanınan 10 marka üretmeyi ve en az üç sektörde dünya lideri olmayı planlamaktadır" dedi. 2009'un ilk 4 ayında 22 Arap ülkesine ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 7 milyar dolar seviyesine yükseldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, Arap dünyasının toplam dış ticaret hacminin 1 trilyonu geçtiği göz önünde bulundurulduğunda mevcut ticaret rakamlarının istenilen seviyelerde olmadığının görüleceğini vurguladı.
Forumda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye ile Arap ülkelerinin büyük avantaja sahip olduklarını dile getirdi. Şimşek, "Körfez bölgesi ülkelerinin dev miktarda sermayeleri, KOBİ'leri var. Neden bir araya gelip dünyanın her yerinde yatırım ve ticaret fırsatları elde etmiyoruz? Afrika'da Asya'da hatta Avrupa'da. Ben bu konuda çok iyimserim" dedi.
Referans