Genel

Araplar ve Türkler ortak ticaret odası kuracak!

Türk-Arap İşadamları Derneği Genel Başkanı Ucuz: - "İslam ülkeleri arasında ortak bir ticaret odası çalışması var. Biz de kurucu ortak olarak bu çalışmanın içindeyiz" dedi...

Türkiye ile Arap ülkeleri arasında hızla artan ticaret hacmi, Türk-Arap ortak pazarı fikrinin daha aktif tartışılmasına neden oldu.


Türk Arap İş Adamları Derneği Genel Başkanı Emin Ucuz, İslam ülkeleri arasında ortak bir ticaret odası çalışmasının yapıldığını, kendilerinin de kurucu ortak olduğunu belirtti.


Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacminin artırılması için 20'ye yakın ülkeden 500 iş insanının bir araya geldiği Türk Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ucuz, düzenlenen ikili görüşmeler sayesinde özellikle İzmir, Mersin ve Gaziantep'te KOBİ düzeyindeki çok sayıda firmanın Arap ülkelerine ihracat yapmaya başladığını, gıda ve inşaat sektörleriyle başlayan iş ilişkilerinin yakın gelecekte makine, teknoloji ve otomotiv gibi sektörlerle devam etmesini öngördüklerini söyledi.


"2023 için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin 150 milyar dolarını Arap ülkelerine yapmak istiyoruz" diyen Ucuz, Arap ülkelerinde Türk malına olumlu bakışının ve Arap iş adamları ortak iş yapma istekliliğinin kendilerini cesaretlendirdiğini dile getirdi.


Son dönemde Ortadoğu'daki çalkantılar nedeniyle dış ticarette istedikleri hızda ilerleyemediklerini, Arap ülkelerine köprü vazifesi gören Suriye ve Irak'a bir an önce barışın gelmesini dilediklerini belirten Ucuz, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaretin artması için ortak bir pazarın oluşturulması konusunun da sık sık dile getirildiğine dikkati çekti.


Bu konuda hem Türk hem Arap iş adamları hayallerinin olduğunu anlatan Ucuz, "Arap ülkelerinin bize bakışı son yıllarda olağanüstü artıyor. Dış ticaretin yanında direkt yatırım açısından da çok hareketli günler yaşıyoruz. Ülkemize gelen Arap yatırımcıların gayrimenkul sektörüne yatırım yaptığını, başarılı Türk şirketlerine ortak olduklarını görüyoruz. İslam ülkeleri arasında ortak ticaret odası çalışması da var. Arap Birliği Büyükelçiliği nezdinde böyle bir girişim var. Bu odaya TÜRAB olarak biz de kurucu üye olarak katılıyoruz."


Türkiye'de gayrimenkul sektörüne yatırım yapan Arap girişimcilerin İstanbul, Antalya, Gaziantep ve Mersin gibi merkezlerin yanı sıra son dönemde Karadeniz Yaylaları'nı da keşfettiğine vurgu yapan Ucuz,  turizmde çevredeki savaşlar nedeniyle istenen noktada olamadıklarını söyledi.


İnşaatta savaşa rağmen daha olumlu bir seyrin izlendiğine de dikkati çeken Ucuz, özellikle Cezayir ve Türkmenistan'da hızlı büyüme yaşandığını kaydetti. Sadece Libya'da aşiretler arasında devam eden çatışmalar nedeniyle tüm projelerin durduğunu ifade eder Ucuz, bu pazarın Türkiye için 20 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu dile getirdi. 


-"Vazife edindik"


TÜRAB İzmir Şubesi Başkanı Sabuhi Attar ise Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret yapan tüm iş insanları için Türk Arap ortak pazarının heyecan verici bir hedef olduğunu, kendilerinin de bu hedef kapsamında çalıştıklarını söyledi.


Attar, şöyle konuştu: 


"Türk - Arap ortak pazarı tarihi olarak zaten var. Bu birliktelik tarihin çeşitli dönemlerinde kesintiye uğradı. Bu bağların güçlendirilmesi ve bir ortaklık çatısı altında tekrar ayağa kalkması için çalışıyoruz. Bu birliğin tekrar oluşması için çalışmayı vazife edindik. Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmaları imzalamak yoluyla bu hedefe yönelik aktif çalışmaları bulunuyor. Bazı Arap ülkeleriyle gümrüksüz ticaretin önü açıldı. Bunun tüm Arap coğrafyasına yayılmasını hayal ediyoruz. Görüştüğümüz tüm Arap iş adamları da ülkeler arasında dengeli bir ticaret hacminin gerçekleşeceği ortak bir bir ticaret ağının kurulmasını destekliyor" 


AA