Ekonomi

Araştırma ortaya koydu, yeni asgari ücret, daha şimdiden böyle eridi!

2023 asgari ücreti çalışanların eline geçmeden eridi. Türk-İş, aralık ayında açlık sınırının 8 bin 130 TL'ye, yoksulluk sınırının da 26 bin 483 TL'ye çıktığını açıkladı.

Türk-İş tarafından açıklanan 2022 Aralık ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verileri, yeni asgari ücretin açlık sınırının sadece 376 TL üzerinde kaldığını ortaya koydu.

Açıklamadaki verileri göre, dört kişilik bir ailenin ‘açlık sınırı’ olarak adlandırılan sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı aralıkta 8 bin 130,56 liraya yükseldi.

Bunun dışında ‘yoksulluk sınırı’ tabir edilen gıda, giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarındaki toplam tutar ise 26 bin 483,93 TL'ye çıktı.

Veriler, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti'nin ise aylık 10 bin 612,76 TL'ye ulaştığını ortaya koydu.

GÜNLÜK HARCAMA 136 TL’DEN 271 TL’YE ÇIKTI

Pahalılık ve zamların artık gündelik hayatın bir parçası haline geldiği ifade edilen açıklamada, “Günde 136 lira gıda harcama yapması gereken dört kişilik bir aile 12 ay sonra 271 TL yapmak durumunda kalmakta. Toplam geliri bu seviyede artmayan haneler ya harcamaları kısmak ya da zorunlu harcamalarını karşılamak için borçlanmak durumunda kalıyor” ifadeleri kullanıldı.

ÇOCUKLARDA BESLENME SIKINTISI BAŞGÖSTERDİ!

Artan hayat pahalılığı nedeniyle son senelerde çocukların da beslenme konusunda sıkıntı çektiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'de çocuklarına beslenme koymaya maddi durumu yetmeyen ailelerin, okul kantinlerindeki yiyecekleri satın almakta zorlanan çocukların, marketlerde bebek mamalarına konulan alarmlar ve çocuk ürünlerinde gerçekleşen polisiye vakaların bunun göstergeleri olduğu vurgulandı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YİNE ZAMLANDI

Diğer taraftan araştırmada ayrıca, aralık ayında en çok zamlanan ürünler de açıklandı.

Buna göre, peynir, süt, yoğurt fiyatlarının yine arttığı ve bu grupta en yüksek aylık artışın yüzde 7 ile yoğurtta olduğuna dikkat çekildi.

Et, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohum ürünleri ve kuru baklagillerin  bulunduğu grupta; ortalama dana etinin fiyatı yüzde 20, kuzu fiyatı yüzde 10 yükselirken, tavuk ve balıktaki artış yüzde 10 oldu.

MAKARNA VE PİRİNCE SON BİR SENEDE YÜZDE 100 ZAM

Açıklamada, pirinçte ve irmikte fiyat artışı aylık temelde yüzde 5, makarnada yüzde 12 seviyesinde gerçekleştiği bildirilirken, makarna ve pirincin fiyatı ise 1 yıl içinde yüzde 100'den fazla arttı.

Milyonlarca çalışana müjde! Günlük yemek ve yol ücretlerinde büyük artış! 2023 yemek parası ücreti ne kadar oldu?