Arsa ve Arazi

Arazi anlaşmazlıkları için düzenlemeler yapılmalı!

Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Hikmet Delebe, "Arazi anlaşmazlıkları yapılacak yeni düzenlemelerle giderilmeli" dedi ve " Bana göre 'Tarım Reform Yasası'nın yeniden dizayn edilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Hikmet Delebe, "Tarım Reform Yasası" ve "Toplulaştırma" başta olmak üzere arazilerle ilgili yanlış uygulamalarının bölgede büyük tepkilere sebep olduğunu dile getirdi. 

Türkiye verimli tarım arazileri ile dünyada tarım, gıda ve hayvancılık ile ön plana çıkmış ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye'nin karasal büyüklüğünün yaklaşık yüzde 30,8'i tarım alanlarından oluşuyor. 

Doğru Haber'de yer alan habere göre; devletin arazi anlaşmazlıklarını engellemede çaresiz kalması, uygulamış olduğu yanlış uygulama ve politikalar, arazi sorununu bir kangren haline getiriyor. 

Arazi anlaşmazlıkları ve sebeplerine ilişkin açıklamalarda bulunan Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hikmet Delebe, "Arazi anlaşmazlıkları yapılacak yeni düzenlemelerle giderilmeli" dedi. 

"Arazi iadeleri ciddi anlamda sıkıntı oluşturuyor"

Arazi iadelerinde yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Delebe, "Arazi iadelerinde; kişi devletten kiraladığı, izinle, ruhsatla üzerine yapı kurduğu ve yıllarca kullandığı araziden bir anda çıkarılmak isteniyor. Bir bakıyorsunuz bir grup hem Urfa hem Ankara ayağında bazı dosyalar oluşturmuştur. Netice itibariyle o iade edilen arazilerin tapularını almış ve oradaki mukimleri, zilyetleri çıkarmak suretiyle ciddi anlamda sıkıntı oluşturmaktadır. Burada devlet aygıtının da elbette çok mesuliyetleri mevcuttur. Mesela öteden beri siyaset kurumunda aynı zamanda arazisi olan insanlar da öne çıkmıştır. Nerede feodalite yönünden güçlü bir insan varsa siyaset kurumuna girmiş çeşitli vaatlerde, tekliflerde bulunmuştur. Bu bakımdan bölgemizde ve Urfa özelinde de arazi son derece önemli ve aynı zamanda önemli bir sorun kaynağıdır. Arazilerin Urfa özelliği bence böyledir" dedi. 

"Arazilerin belli bir oranın altında küçültülememesi sorunlara neden oluyor"

"Toprak Koruma Kanunu" ile belli bir dönüm arazinin bölünmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Delebe, "Kanunlar bölük börçük arazi istemiyor. Beli bir dönümün altındaki arazilerin bölünmesi; yasal olarak olanaklı değildir; çünkü Toprak Koruma Kanunu vardır. Buradaki mantık; köyden kente olan göçü azaltmaktır. Bir toprak eğer çok fazla parçalara bölünürse aile küçük parçalar üzerinden geçimini sağlayamaz. Bu bakımdan yasada geçiyor; belli bir miktarın altındaki arazinin bölünmesi mümkün değildir. Bu durum şu sorunlara yol açıyor; tapuyu bir kişide bırakınca aynı zamanda diğer kişinin hissedar olarak orda kalmasına olanak tanıyorsunuz. Tapular müstakil hale gelmedikten, bölünemedikten sonra insanları müşterek olarak kalmaya, çalıştırmaya ve çiftçilik yaptırmaya zorluyorsunuz. Böyle bir durumda da insanlar kendi aralarında sıkıntı yaşadıkları zaman, bu durum ailelere de bölgeye de yansıyor. Dolayısıyla yasal sıkıntılar mevcut oluyor. Arazilerin belli bir oranın altında küçültülememesi bu tür sorunların kaynağında yer alıyor" açıklamasında bulundu.

"Tarım Reform Yasası yeniden dizayn edilmelidir"

Tarım reformu ile siyaset kurumunda güçlü olanların arazilerin büyük kısmını ele geçirdiklerine dikkat çeken Delebe, "Tarım reformuyla arazilerin dağıtıldığı dönemlerde devletle iç içe olan, hükümetle yakın bağ içerisinde bulunan ve siyaset kurumunda da güçlü olan insanlar, arazilerin büyük bir kısmını elde etmiştir. Öyle ya da böyle arazileri üzerlerine tapulaştırmışlardır. Bir köyde onlarca çiftçi aile var, kendileri emekçi olduğu, reel sektöre ciddi katkıları olduğu halde hiçbir arazileri yoktur. Yıllardan beri aynı köyde oturan insanların çoğunda bir dönüm arazi bile yokken metropellerde yaşayan feodal ailelerin ise binlerce dönüm arazileri vardır. Geçmişte yapılan bu hatalar bugünkü sıkıntıların temelini oluşturuyor. Bana göre 'Tarım Reform Yasası'nın yeniden dizayn edilmesi, ailelerin ekonomik durumu dikkate alınarak adil bir ölçüde, paylaşımının yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Kütahya'da arazi kavgası: 1 ölü 1 yaralı!