Arazi ile arsa arasındaki fark nedir? Arazi ve arsa farkı nasıl anlaşılır?
Arsa ve arazi, taşınmaz ürünler arasında yer almaktadır. Taşınmaz ürünlerin alım satım işlemlerinde öne çıkan arsa ve arazi arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar, satım sürecinde bazı değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Peki arsa ve arazi arasındaki farklılıklar nelerdir? İnsan eliyle yapılmış yollar veya yerleşim alanları dışında kalan toprak bölümleri arazi olarak adlandırılır
ARAZİ NEDİR?
Arazi, insan yerleşiminin olmadığı, yatay veya düşey sınırlara sahip doğal olarak boş kalan toprak parçalarıdır. İnsan eliyle yapılmış yollar veya yerleşim alanları dışında kalan toprak bölümleri arazi olarak adlandırılır. Arazi, genellikle doğal işaretlerle sınırlandırılır ve tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar ve ağaçlık alanlar gibi unsurlar, arazinin sınırlarını belirlemeye yardımcı olur. Üç farklı arazi grubu vardır ve bunlar; hazine arazileri, şahıs arazileri ve köy, otlak ve mera arazileri olarak sınıflandırılmaktadır.
ARSA NEDİR?
Arsalar, planlanmış bir şekilde bölümlere ayrılmış ve üzerine yapı inşa edilebilen, genellikle belediye sınırları içinde bulunan toprak parçalarını ifade eder. Bu alanlar, yapılaşmaya uygun olduğu için çeşitli amaçlarla kullanılabilirler.
ARSA VE ARAZİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Arsa ve arazi birbiriyle benzer taşınmaz ürün olarak görünseler de farklıdırlar. Arsa, belediye tarafından yapılaşmaya izin verilen ve imar planına dahil edilen toprak parçasını ifade ederken, arazi ise üzerinde imar uygulaması olmayan ve yapılaşmaya uygun olmayan toprakları ifade eder. Bir arsanın aynı zamanda bir arazi olduğu resmi bir gerçektir. Ancak, bir arazinin değer kazanabilmesi için imar izninin çıkmış olması ve yapılaşmaya uygun hale getirilmiş olması gereklidir. Arazilerin sınırları, dağlar ve tepeler gibi coğrafi unsurlar içeren göstergelerle belirlenmiştir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA NEDİR?
Arazi toplulaştırma, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için parçalara bölünmüş, dağınık ve düzensiz arazilerin, devlet veya arazi sahiplerinin isteği üzerine modern tarım işletmeciliği prensipleri gözetilerek düzenlenmesi ve şekillendirilmesi sürecidir. Bu süreç, modern tarım işletmeciliği prensiplerini temel alarak tarım yapılabilirliği sağlamak ve tarım alanlarını çoğaltmak amacıyla uygulanmaktadır. Ayrıca, Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik, 9/12/2017 tarihli ve 30265 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Milli Emlak 7 bin 100 TL'ye arazi satacak! Resmen açıklanan bu tarihi sakın kaçırmayın!
Bursa Gemlik'te hem emlak vergisinden hem de KDV'den muaf arazi fırsatı!