Arsa ve Arazi

Arazi sahipleri dikkat! İşlenmeyen araziler kiralanacak! Kira bedelleri nasıl belirlenecek? 

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı 2 seneden fazla süredir ekilmeyen tarlaları dijital kiralama yöntemiyle kiraya verecek. Peki kira bedelleri nasıl belirlenecek? 

İki sene boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanmasına önümüzdeki senenin son çeyreğinde başlanacak. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu arazinin yer aldığı bölgede ikamet edenlere öncelik verilecek. Kiracı sözleşmeye aykırı davranırsa bir sonraki sene kiralama yapamayacak.

2 SENE EKİLMEYEN TARIM ARAZİLERİ BAKANLIK TARAFINDAN KİRALANACAK


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan  İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik yürürlüğe girdi. Söz konusu bu yönetmeliğe göre 2 sene ekilmeyen tarım arazileri bakanlık tarafından kiralanacak.

ARAZİ TESPİT KOMİSYONU OLUŞTURULACAK


Sabah’tan Rana Büyüktaş imzalı habere göre üst üste iki sene süre ile işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk şekilde kiraya verilecek. Kiraya verilecek  olan söz konusu bu arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu da oluşturulacak.

Komisyon tarafından yapılan kontrol süreçlerinin ardından  ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalarak ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek.

İLK KİRALAMA 2025 YILININ  SON ÇEYREĞİNDE YAPILACAK

Söz konusu bu kiralama çalışmaları kapsamında 2024 ve 2025 üretim senelerine ait işlenmeyen tarım arazileri tespit edilerek 2025 yılının son çeyreğinde ilk kiralamanın yapılması planlanacak.

ARAZİ SAHİBİNE ÖDENECEK

Söz konusu bu tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz bir biçimde doldurup ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvurularını gerçekleştirecek.  Kiralama öncelikli olarak, kiraya verilecek olan tarım arazisinin yer aldığı yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak.

Kiralanan tarım arazileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden faydalandırılacak. Kira bedelleri de arazi sahibine ödenecek.

ÜÇER AYLIK VADELİ HESAP

Arazi maliklerine ya da hak sahiplerine ulaşılamaması durumunda, kira bedelleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek bir kamu bankasında araziye özgülenerek açılacak üçer aylık vadeli hesapta işletilecek.

Kiracı, kiralamış olduğu tarım arazisini yönetmeliğe ve kira sözleşmesine aykırı kullanması halinde arazi maliklerinin haklarının saklı kalması kaydıyla, takip eden senede söz konusu bu yönetmelik kapsamında yapılacak kiralamalara teklif veremeyecek.

TARIM ARAZİLERİNİN RAYİÇ KİRA BEDELİNİN TESPİTLERİ NASIL YAPILACAK?

Tarım arazilerinin rayiç kira bedellerinin tespitinde emsal şekilde kullanılmak üzere, kiralanacak olan tarım arazisiyle benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde yer alan en az üç adet kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek.

Ayrıca yine konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre emsal olarak kullanılacak tarım arazisinin belirlenmesinde akrabalar ve hissedarlar arası kiralama, sosyal sebeplerle kiralamalar gibi özel amacı olan kiralama bedellerinin piyasa koşullarını temsil kabiliyetlerine dikkat edilecek.

 

Konut krizi büyüyecek! Kira sorunu gümbür gümbür geliyor! 

Prof. Dr. Naci Görür'den 7 ve üzeri deprem beklenen İstanbul için uyarı: 4 milyon insanın can güvenliği yok!

Zam sınırının kalkması çözüm olmadı, eski kiracılara açılan kira tespit davaları arttı