29 / 09 / 2024

Arazi tahsislerindeki şartlar genişliyor: Kooperatif veya odalara arazi tahsisi yapılabilecek!

Arazi tahsislerindeki şartlar genişliyor: Kooperatif veya odalara arazi tahsisi yapılabilecek!

Kültür turizm koruma ve gelişim bölgelerinde taksi esnafının kurduğu kooperatifler ya da odalar için, gayrimenkulün emlak vergi değerinin yüzde birinden az olmamak üzere, Arazi Tahsis Komisyonunca belirlenecek bedel üzerinden arazi tahsisi yapılabilecek. İşte ayrıntılar...




Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, dünkü 32676 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

Söz konusu yönetmeliğe göre; turizm yatırımı veya işletmesi belgeli tesiste izinsiz olarak yapıldığı tespit edilen kapasite artışlarında, izinsiz şekilde kullanılan dönem için ek kullanım bedelinin 10 katı kadar ödeme alınacak ve bu kesin tahsisin iptal edilmesine engel teşkil etmeyecek.

Arazi tahsislerindeki şartlar genişliyor: Kooperatif veya odalara arazi tahsisi yapılabilecek!

Yönetmelikle, kiralanan ücretsiz girişli günübirlik tesis alanlarında karavan park alanı yapılabilmesi ile ilgili de düzenleme yapıldı. Ve Yönetmelikle, kiralanan ücretsiz girişli günübirlik tesis alanlarında karavan park alanı yapılabilmesine imkan verildi. 

"Kültür turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinde turistik tesislerin atık su arıtma tesisi ve katı atık tesisleri ve diğer altyapı hizmetlerini yürütmek üzere kamu kuruluşları ile mahalli idarelerin kurmuş oldukları birliklere, idari faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan yapı ve tesislerin inşa edileceği yerler de dahil olmak üzere ilansız ve bedelsiz arazi tahsis edilebilir" hükmü kapsamına "turizm ulaşım hizmetleri" de ilave edildi. 

Bu şekilde, bölgede faaliyet sürdüren şirketler ya da mahalli idarelerin kurmuş oldukları şirketlerin yanı sıra, gayrimenkulün emlak vergi değerinin yüzde birinden az olmamak üzere Arazi Tahsis Komisyonunca tespit edilecek bedel üzerinden, taksi esnafınca kurulan kooperatifler veya odalar için de arazi tahsisi gerçekleştirilebilecek.

Arazi tahsislerindeki şartlar genişliyor: Kooperatif veya odalara arazi tahsisi yapılabilecek!

DEVLET ORMANLARI DA TURİZM AMAÇLI TAHSİS EDİLEBİLECEK 

Ayrıca, Söz konusu yönetmeliğin ‘Tahsis Yetkisi ve Diğer İşlemler’ başlıklı 30-A maddesine yapılan ekleme ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm amaçlı tahsis edebileceği alanlar kapsamına devlet ormanları da alındı. 16.  maddede uygulanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre mücbir sebep ve kamudan kaynaklanan sebepler haricinde, girişimcinin ön izin süresi içinde yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde peşin tahsis edilen ön izin ile ağaçlandırma ve bakım bedelleri iade edilmeyecek.

Yönetmeliğin ‘kesin tahsis’ başlıklı 17. maddesine tesis türünün turizm kompleksine çevrilmesi halinde uygun görülürse, ek kapasite ya da emsal hakkı verilmeyeceği hükmü ilave edildi. 

İstanbul'da kiralar 3 ilçede 35 bin TL'yi aştı: En pahalı kira bu ilçede! 

Prim gününe göre maaş düzenlemesi yolda! Emeklilikte yeni dönem başlıyor...

ATM'lerde yeni dönem! Bu tarihten itibaren sadece 200 TL banknotlar olacak!


 


Geri Dön