Arazi tapusu olanlara devlet kira ödeyecek! İşlenmeyen tarım arazileri nasıl kiraya verilecek?
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin düzenlemesinin detayları belli oldu. Peki işlenmeyen tarım arazileri nasıl kiraya verilecek? İşte tüm şartlar...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamaya göre; işlenmeyen tarım arazileri, devlet tarafından kiralanacak ve bu şekilde üretime kazandırılacak. Bu karar, tarımsal üretimi teşvik edilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla alındı.
Bakanlık, işlenmeyen tarım arazilerini ayrıntılı şekilde tespit edecek. Bu düzenleme ile devlet, işlenmeyen arazilerin sahiplerine kira ödeyecek ve bu şekilde hem arazi sahiplerine ek bir gelir sağlanacak hem de arazilerin tarımsal üretim için değerlendirilmesi teşvik edilmiş olacak.
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; düzenlemeyle ülkede tarımsal üretimin artırılması hedeflenirken, işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk olarak tarımsal amaçlı kiraya verilmesi ile ilgili detaylar da tek tek belli oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemeye göre, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olan ve iki sene boyunca kullanılmayan tarım araziler sezonluk kiralanacak. Araziler tarımsal amaçlarla kiraya verilecek ve tapu sahiplerine, arazilerini kiraya vererek düzenli bir ödeme gerçekleştirilecek.
Tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması koşuluyla sezonluk olarak kiralancak.
İşlenmeyen tarım arazileri ile ilgili ilk liste, 30 Eylül'de ilan edilecek. Üst üste 2 sene işlenmeyen arazilere ilişkin ilk liste de gelecek senenin Eylül ayında duyurulacak. İlk kiralama ise Ekim ayında yapılacak.
ARAZİLER NASIL SEÇİLECEK?
Kiraya verilecek arazilerin belirlenmesi için il veya ilçe tarım ve orman müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler ile arazileri seçecek. Kira bedeli, komisyon tarafından belirlenen rayiç bedelden düşük kalamayacak.
Kira bedelinin belirlenmesinde kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek.
Tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz şekilde doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak. Birden çok başvuru olması halinde, kiralamayı en yüksek teklifi veren kişi yapabilecek.
Kiracılara 'tahliye davası' şoku! Vakitsiz açılan tahliye davası sonrası süreç sıfırdan mı başlar?