Arazi vergisinde istisna nedir?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi (arazi vergisi) ödeniyor. Peki, arazi vergisinde istisna nedir?
Arazi vergisinde istisna nedir?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm arsa ve araziler için emlak vergisi (arazi vergisi) ödeniyor.
Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor.
Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.
Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartiyle kendilerine ret ve iade olunuyor.
Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. Peki, arazi vergisinde istisna nedir?
Arazi vergisinde istisna..
Mükelleflerin bir belediye ve bu belediyenin mücavir alan
sınırları içinde bulunan arazisinin (arsalar hariç) toplam vergi değerinin 10.000 Türk Lirası Arazi Vergisinden müstesnadır.
Bu miktarı üç misline kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu hükmün tatbikatında mükellef ile eş ve velayet altındaki çocuklara ait arazi değerleri toplu olarak nazara alınır.Bu maddede yazılı istisna, hisseli arazide mükelleflerin hisse miktarları ayrı ayrı nazara alınmak suretiyle uygulanır.
Arazi vergisi muafiyeti!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com