27 / 09 / 2024

Arazi yatırımcıları dikkat! Tarım arazisi imara nasıl açılır?

Arazi yatırımcıları dikkat! Tarım arazisi imara nasıl açılır?

Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda  imarsız kuru tarım arazisinin imarlı arsa parseline dönüşme sürecini anlattı. İşte o paylaşım…





5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na göre, tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz fakat bazı durumlarda tarım arazilerinin imara açılması mümkün olabilir. 

Tapuda "tarla" şeklinde geçen bir taşınmazın imara açılabilmesi için "arsa" niteliği kazanması gerekir. Peki tarım arazisi imara nasıl açılır?

Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül, resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/arifgudulcom üzerinden yaptığı paylaşımda imarsız kuru tarım arazisinin imarlı arsa parseline dönüşme sürecini anlattı.

Arif Güdül’ün paylaşımı şu şekilde:

İmarsız kuru tarım arazisinin imarlı arsa parseline dönüşme süreci

İlk olarak, arazinin imar planlarında şehirleşme alanı içinde olup olmadığı kontrol edilir. Bu, arazinin gelişim alanında yer alıp almadığını belirler.

Arazinin tarım dışı amaçla kullanılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınır. Eğer tarım potansiyeli düşükse, bu izin verilebilir.

 İmar planı, arazinin nasıl kullanılacağını (konut, ticaret, yeşil alan vb.) belirler. Bu plan doğrultusunda arazinin detaylı düzenlemesi yapılır.

18. Madde Uygulaması ile araziden yollar, parklar gibi kamu alanları için kesintiler yapılır (%45)  ve kalan kısımlar parsel bazında yeniden düzenlenir. Yeni imar parselleri tapuya kaydedilir.

 

Bakanlık açıkladı: Hesaplara 4.9 milyar TL yattı! Evde bakım parasında Eylül müjdesi! 

Bakanlık denetimleri hızlandırdı! Kiracıların kapısına 'görüşme mektubu' bırakılıyor!

Gayrimenkul alım satımında tapudaki değeri ile piyasa değeri arasındaki fark neden oluşur?


Geri Dön