01 / 05 / 2024

Arazide iştirak halinde mülkiyet nedir

Arazide iştirak halinde mülkiyet nedir

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında   ' Müsterih olun ' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, yazısında arazide iştirak halinde mülkiyetin ne olduğuna  değinerek okuyucularını konu ile ilgili bilgilendiriyor …



Soru: Dedemden babamlara kalan bir arazi yar. Amcamlarla birlikte malik olduğumuz yerde komşuyuz. Amcam öldü. Yengem tüm araziye sahip çıkmaya çalışıyor. Kendi arazisini satacağını ancak biz almak istersek bize satmayacağını, hatta bizim arazimizi dahi satacağını söylüyor. Bunu bizden izinsiz yapabilir mi   B.P.

Cevap: Önce şunu söyleyeyim. Sizin ilişkiniz komşuluk ilişkisi değil. Sizin ilişkiniz ortaklık ilişkisi. Siz yengenizle ve onun çocukları ile ortaksınız. Ancak ortak olduğunuz arazide kullanım bakımından sınır belirlemişsiniz, bir tarafı onlar kullanıyor öteki tarafı siz kullanıyorsunuz. Ancak her iki tarafta ortaksınız. Üstelik ortaklığınız öyle bir ortaklık ki bunun adı elbirliği (iştirak halinde) mülkiyeti denilen ortaklık. Bu ortaklıkta ortaklardan biri hissesini satmak istese satamaz. Yani yengeniz kendi payı dediği hisseyi bile satamaz, hele sizin olanını hiç satamaz. çünkü bu ortaklıkta hisse satışı mümkün değildir. Aynca her ne hukuki işlem yapılacaksa yapılsın bu işleme ortakların tümünün katılması gerekir. Yani yengeniz tek başına hiçbir şey yapamayacak, müsterih olun.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön