Kent Haberleri

Arazilerin ve meraların acele kamulaştırılma kararı mecliste!

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, TBMM’de Serbest Bölge Kanun Tasarısı’nın 15. Maddesi üzerine konuştu. Bircan, tarım arazilerin ve meraların acele kamulaştırılmasının rant üzerine olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Serbest Bölge Kanun Tasarısı’nın 15. Maddesi üzerine TBMM’de yaptığı konuşmada, tarım arazilerini, meraların acele kamulaştırılmasıyla AK Parti yine çiftçinin değil rantın peşinde olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.


Bircan, konuşmasında farklı konulara da değindi, El Bab şehitlerine de değinerek şunları kaydetti:


“Dün ve bugün El Bab'dan gelen şehit haberleriyle maalesef yüreklerimiz yanıyor ve sanıyorum dün ve bugün 13 şehidimiz var; ilk günden beri 60'ın üzerinde şehidimiz oldu. Allah'tan rahmet diliyorum şehitlerimize, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Ama burada, bu Mecliste şehitlerimizin polemik hâline gelmesini de kesinlikle kabul etmiyorum.


Değerli arkadaşlar, bizlere aileler telefon açıyor, diyorlar ki: ‘Biz çocuklarımızı Suriye'ye göndermedik, Suriye'de şehit olmalarını da kabul etmiyoruz.’ Bu ailelerin dramları, ağlayışları bende var, hepinize maillerle, telefonlardaki SMS'lerle gösterebilirim. Bunun bir çaresi olmalı. Özgür Suriye Ordusuyla birlikte -kaçıncı özgür Suriye Ordusu, onu da bilmiyorum ama- benim Mehmetçiğimi oraya götürmek vicdan meseledir, bu vicdansızlığı da kesinlikle kabul etmiyorum, etmeyeceğiz de.


Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bugünkü askerlerimizi şehit eden saldırının Rus uçakları tarafından yanlışlıkla olduğunu açıkladı. Olup olmadığını da bilmiyoruz ama Hükûmetinizin buna karşı bir yaptırımı olacak mı Sayın Bakan? Onu da sizden cevaplamanızı istiyorum.”


Tekrar Serbest Bölge Kanun Tasarısı’na dönen Bircan, “Değerli arkadaşlar, getirmiş olduğunuz teklife iki şeyi eklemeyi ihmal etmemişsiniz: Acele kamulaştırma ile tarım arazileri ve meraların da serbest bölge hâline getirilmesi.” Diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Nerede acele kamulaştırma işi varsa altından maalesef AKP çıkıyor. Tarım arazilerin, meraların acele kamulaştırılmasıyla AKP yine çiftçinin değil, rantın peşinde olduğunu ortaya koyuyor. İktidarınızda çiftçi bırakmadınız. Şimdi de çiftçimizin toprağına mı göz diktiniz? Ülkede yer kıtlığı mı var ki tarım alanları ve meralar serbest bölge kapsamına alınıyor?


Acele kamulaştırma, AKP dilinde yandaşa acele rant demektir. Yememiş, içmemiş, tarım topraklarının talanını tasarıya koymuşsunuz. Serbest bölgelerdeki yatırımcılara vergi avantajı ve teşvikler tamam da işletmecilere neden teşvik getirildi? Bakanlığın belirlediği işletmeciler istihdama, üretime, ülke ekonomisine ne katkı sağlayacak ki bunlara da teşvik var? Herhâlde bunlara da AKP'ye sağlayacakları katkı karşılığı böyle bir avantaj veriliyor.”


Teröre ve terörist gruplara da değinen Bircan, sözlerine şöyle devam etti:


“Siz farkında değilsiniz ama Türkiye, ülkesini seven ve burada insanca yaşamak isteyenler için yarı açık cezaevi hâline geldi. IŞİD, PKK, FETÖ ve diğer terör örgütler için maalesef serbest bölge hâline geldi. Terör örgütleri ülkenin herhangi bir yerinden girip herhangi bir yerinden çıkabiliyorlar. Bu coğrafyada olup ülkemizde bomba patlatmayan terör örgütü maalesef kalmadı. Bütün bu terör örgütleri de eski yol arkadaşlarınızdır maalesef. Hepsiyle oturup kalkmışlığınız ve pazarlık yapmışlığınız var. Şimdi, muhafazakâr bir parti olarak geçmişinize sahip çıkın, eski yol arkadaşlarınızı namuslu insanlara yamamaya da çalışmayın. Ağlamaklı şiirlerinizi, dün ‘Dön’ çağrılarınızı, kapalı kapılar ardında yaptığınız pazarlıkları, kelle kesen adamlara ‘Terörist değil, öfkeli gençler’ dediğinizi unutmayın arkadaşlar.


Bir diğer başarılı olduğunuz konu da darbecilik ve maalesef fırsatçılıktır. Son kanun hükmünde kararnameyle bir kez daha gösterdiniz ki darbecilikte Kenan Evren bile sizlerin eline su dökemez.


Kanun hükmündeki kararnamelerle çağdaş, demokrat ve bu alanların saygın hocalarını üniversitelerden attınız. ‘Kuzu gibi her dediğinizi yapacak insanları üniversitelere dolduruyoruz’ diyorsunuz ama bilin ki o üniversiteler de maalesef başka bir yer olur, üniversiteden çıkar.


Anayasa değişikliği adı altında ülkemizi uçurumdan atmaya çalışıyorsunuz. Siz birinin canı uçurumdan atlamak istediğinde peşinden gidebilirsiniz ama biz gitmeyiz, ülkemizin de o yola gitmesine izin vermeyeceğiz. Sizin serbest bölgelerinizden Türkiye'ye bir yarar görmedik. Suriye'yle serbest bölge yaptınız, öyle serbest ki artık orada insan kalmadı, hepsini de mülteci durumuna düşürdünüz. Ülkemizde Suriyeli bir çocuğun dilenmediği trafik ışığı kalmadı şu anda. Sizin Emevi Camisi'nde namaz kılma hayalleriniz yüzünden askerlerimiz şu anda Suriye'de şehit oluyorlar ve bu olaya artık ‘Dur’ demenin zamanı gelmiştir. Hepinizi vicdanlarınıza teslim ediyorum.”



Edirne Yenigün