Ekonomi

Arıcılık destekleri belli oldu. İşte 2023'de ödenecek rakam

Organik arıcılığı desteklemek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklere ilişkin usul ve esaslarını belirleyen tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Bu desteklerden yararlanmak isteyen organik arıcılık yapan yetiştiricilerin kovan tespitlerini en geç 30 Aralık 2022 tarihine kadar yaptırması gerekiyor

Organik arı ürünleri üreticiliğinin geliştirilmesi, doğal kaynakların korunması, gıda  güvenliğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla sağlanan desteklere ilişkin usul ve esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu desteklerden yararlanmak isteyen organik arıcılık yapan yetiştiricilerin kovan tespitlerini en geç 30 Aralık 2022 tarihine kadar yaptırması gerekiyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Organik Arıcılık Yapan Yetiştiricilerin Desteklenmesine Dair Tebliği" ile organik arıcılık yapan yetiştiricilerin desteklenmesi kapsamında ödemelerin yapılabilmesi için aranan şartlar, başvuru yöntemleri, başvuru ve ödeme süreleri gibi konular düzenlenerek yürürlüğe girdi. Tebliğe göre; organik arıcılık yapan yetiştiricilerin, kovan tespitlerini en geç 30 Aralık 2022 tarihine kadar yaptırması gerekiyor.

Tarım Bakanlığı'nın tebliğine göre destekleme ödemesine hak kazanan yetiştiricilere, organik arılı kovanlar için kovan başına 15 lira destek ödemesi yapılacak. Yeni tebliğ, 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girerken, 30 Aralık 2021 tarihli aynı başlıklı tebliğ ise yürürlükten kaldırılmış oldu.

Migros sertifikalı arıcılar yetiştiriyor

Öte yandan Migros'un, arıcılığa destek olmak amacıyla başlattığı, Migros Aile Kulüpleri, Halk Eğitim Merkezleri ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri iş birliğindeki Millî Eğitim Bakanlığı sertifikalı "Arı Yetiştiriciliği" kurslarının 2022 yılı mezunları mesleki sertifikalarını aldı. Bakanlık sertifikalı "Arı Yetiştiriciliği", "Arı Sütü Üretimi" ve "Ana Arı Yetiştiriciliği" eğitim programlarında Migros ekibi tarafından verilen tamamlayıcı eğitimleri alan "Arı Yetiştiriciliği" kursiyerleri sertifikalı yetiştirici oldu. Söz konusu kurslarda arıcılık mesleği için gerekli tüm bilgiler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitimlerle geniş bir yelpazede verildiği belirtilirken "Arı Yetiştiriciliği " kurslarında arı ırkları ve özelliklerinden arıların bakımı, arı ürünlerinin hasadı ve zararlılardan korunmasına kadar çeşitli konularda eğitimler veriliyor.

"Arı Sütü Üretimi ve Ana Arı Yetiştiriciliği" kurslarında arı sütü üretim yöntemleri ve özellikleri, tekniğine uygun arı sütü hasat ve muhafazası, arı sütünün önemi ve kullanım alanları ve ana arı yetiştiriciliği başlıklarında eğitimler gerçekleştirilirken Migros'un uzman ekiplerince verilen tamamlayıcı eğitimlerin kursiyerleri ticarete hazır hale getirdiği ifade edildi. (TRT Haber / Yeni Asır)

 

Çiftçiler dikkat! Arazisini ekmeyene ya da ektirmeyene ceza gelecek

Tarımda tehlike çanları! Çiftçi 60 ilde kışlık ekim yapamadı

Mazot gübre desteğinde kafa karışıklığı büyüyor! Çiftçiler isyanda!

Mazot ve gübre desteği uygulaması nasıl olacak? Hesaplara yatırılan kredinin şartları neler?