Mimarlık

Arkımeet bugün Haliç Kongre Merkezi'nde başladı!

ARKIMEET, dünyadan ve Türkiye’den önde gelen mimarların katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Türkiye’de mimarların buluştuğu en büyük platform olan ARKIMEET’te, kente ve kentliye ilişkin yerel ve küresel sorunlar masaya yatırılıyor...

Türkiye'deki en büyük mimarlık platformu olma özelliği taşıyan ve bu yıl ilk kez düzenlenen ARKIMEET, ‘Mimarlar İstanbul'da Buluşuyor’ sloganıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşiyor. Aynı zamanda Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanan 7 Ekim’de başlayan etkinlik adeta mimarların akınına uğradı.

 

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından ‘ByPass’ temasıyla gerçekleştirilen ARKIMEET 2013, Türkiye’den ve dünyanın farklı kentlerinden İstanbul’a gelen birçok mimara ev sahipliği yapıyor. Etkinlikte, yerel ve küresel ölçekte kente ve kentliye dair yerel-küresel sorunlar ve bu sorunlara cevap olarak üretilen çözümler masaya yatırılıyor.


Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, kentlerin birçok önemli sorunla karşı karşıya bulunduğunu, çoğu zaman bu sorunların geçici çözümlerle ‘ByPass’ edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Çoğu zaman bir can simidi gibi sarıldığımız çözümler bile zamanla yeniden tıkanmalara neden olabiliyor. Burada sorunlara geçici çözüm bulma ya da bulamama olgusuna dikkat çekmek istiyoruz. ARKIMEET 2013’te, iki gün boyunca, kente ve kentliye dair yerel-küresel sorunları ve bu sorunlara cevap olarak üretilen çözümleri masaya yatıracağız. Üstelik sadece İstanbul’un değil, Türkiye'nin 81 ilinden gelecek mimarlarla tüm kentlerimizin sorunlarını tartışmaya açmak istiyoruz.”


ARKIMEET 2013’ün bir diğer açılış konuşmacısı da İstanbul’daki simge yapılardan biri olan Milli Reasürans binasının mimarı Sevinç Hadi oldu. Yıkılıp yeniden projelendirilmesi planlanan İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi binasından söz eden Hadi, “1964 yılında açılan bir yarışama sonucunda mimar Şador Hadi tarafından hazırlanan kütüphane projesinin depremde bir kolonun hasar görmesi nedeniyle yıkılması planlanıyor. Tarihi yapının tescillenmeyerek yıkıma mahkûm edilmesi üzüntü verici.  Son 50-60 yıllık dönemde inşa edilen yapılar tescilli bina statüsünde korunmuyor.  Bunun nedenini anlamakta zorluk çekiyorum. Tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan anıtsal yapıların korunması için gerekli çalışmaların başlatılması önemli” dedi.


Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Naci Koru ise Dışişleri Bakanlığı’nın, 2011 yılından bu yana uygulanan temsilcilik binalarıyla ilgili stratejilerini ve projelerini, ARKIMEET 2013’ün katılımcılarıyla paylaştı. Bütün mimarların mimarlık gününü kutlayarak sözlerine başlayan Koru, “Son yıllarda dış politika açısından aktif durumdayız. 2006 yılında 163 temsilciliğimiz bulunurken, 2013 yılında 219 temsilciliğe ulaşmış bulunmaktayız. Bu gelişme bizim için gurur verici. Çalışmalarımıza Afrika ülkelerinde de devam ediyoruz.  Çalışmaya başladığım ilk dönemde Afrika’da 4 temsilciliğimiz vardı. Yapılan çalışmalarımızla bugün 35 temsilciliğimiz bulunmaktadır. Bu çalışmalarımızda Türk mimarlarla çalışmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Ve onlara diyoruz ki yeni projeleriniz varsa bizimle mutlaka iletişime geçin” diye konuştu.


ARKIMEET 2013 ayrıca, kentsel tasarım alanındaki en önemli literatür kitaplardan olan 'The Creative City' ve 'The Art of City Making' kitaplarının yazarı Charles Landry'i ağırladı. Kentlerin geleceği ve yaratıcı bir şekilde yeniden keşfi için uluslararası bir otorite olan deneyimlerini paylaştı.


İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde iki gün boyunca sürecek ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan ARKIMEET 2013’ün en önemli etkinliklerinden biri de ‘Mimarlar İstanbul'da Buluşuyor’ konferansı oldu. Konferans serisinde yer alan ünlü isimler, Josep Lluis Mateo ile Manuelle Gautrand, bilgi birikimlerini ve tecrübelerini genç mimarlarla paylaştı.


Jean Nouvel, Frank Gehry, Dominique Perrault, Zaha Hadid ve Norman Foster gibi yıldız mimarların yarışmalara hazırlanırken nasıl bir yol izlediğini merak eden Office for Strategic Spaces (OSS) kurucusu mimar Angel Borrego Cubero tarafından türünün ilk örneği olarak hazırlanan “The Competititon” belgeseli de Türkiye'deki ilk gösterimini ARKIMEET 2013'te yaptı. Gösterimin ardından yönetmen Angel Borrego Cubero izleyicilerin sorularını yanıtladı.


ARKIMEET 2013’te, ByPass teması ulusal ve uluslararası konferans, panel ve atölye çalışmalarının yanı sıra özel etkinliklerle de ele alındı. Mimarlık, şehir planlama, medya, müzik gibi birçok farklı disiplinden gelen kişiler Pecha Kucha Night* İstanbul'da ByPass temasını kendi yorumlarıyla ele alarak, hızlı ve eğlenceli Pecha Kucha sunumlarını gerçekleştirsi. Açılış konuşmasını Şafak Pavey'in yaptığı etkinliğin konuşmacıları; Ali Taptık, Arman Akdoğan, Koray Çalışkan, Yaşar Adanalı, Ömer Selçuk Baz ve Ertuğ Uçar’dı. 


Arkitera Ödülleri için heyecan dorukta


Yapı ve mimarlık sektörünün merakla beklediği Arkitera İşveren Ödülü, Arkitera Genç Mimar Ödülü ve RAF Yapı Malzemesi Ödülü, 8 Ekim akşamı ARKIMEET 2013'te sahiplerini bulacak.