Kentsel Dönüşüm

Armutlu’da riskli dönüşüm kararı!

İstanbul’da Sarıyer’e bağlı Armutlu (Fatih Sultan Mehmet Mahallesi), 2012 yılında alınan ‘riskli alan’ kararının Danıştayca iptalinin ardından, dün ikinci kez ‘riskli alan’ ilan edildi.


11 Kasım’da alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Armutlu riskli alan ilan edilerek, kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Karar, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Sarıyer İlçesinde, Baltalimanı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ayağında yer alan, İstanbul’un en kıymetli yerleri arasında sayılan Armutlu, 1 milyon 700 bin metrekare alanı kapsıyor. Edinilen bilgiye göre Armutlu’da 5 bin civarında gecekondu bulunuyor ve yaklaşık 25 bin kişi yaşıyor. Sözkonusu alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Hazine’ye ait araziler de bulunuyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Danıştay’ın daha önce bazı eksiklikler nedeniyle ‘riskli alan’ kararını iptal ettiğini, bu eksikliklerin giderilerek bölgenin yeniden ‘riskli alan’ kapsamına alındığını belirttiler. Öncelikle uzlaşma yoluna gidileceğini vurgulayan yetkililer, “Bu konutlardaki vatandaşların, büyük bölümü işgalci konumunda. Çünkü buralar İTÜ, büyükşehir belediyesi ve Hazine’ye ait yerler. Bu insanların ellerinde çocuklarına bırakacakları bir tapuları yok. Oysa uzlaşırlarsa ellerinde tapusu olmayan, buralarda işgalci ya da kiracı durumunda olanlar 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunun sağladığı tüm avantajlardan yararlanabilecek” dediler. Yetkililer, yasa çerçevesinde bakanlıkla uzlaşanların, 36 aya kadar  kira yardımından yararlanabileceğini, konut almak isterlerse 20 yıla kadar uzayan vadelerde kredi olanağından yararlanabileceklerine dikkat çektiler. Bakanlık yetkilileri, nasıl bir proje uygulanacağına semt halkıyla birlikte karar vermek istediklerini belirterek, “Dönüşüm belki etap etap yapılabilir. Bir etap yapıldıktan sonra hak sahipleri oraya yerleştirilip, diğer etaba geçilebilir” dediler. Yetkililer, bölgede hak sahibi olan İTÜ ve büyükşehir belediyesiyle de ayrı bir anlaşma yapılabileceğini belirtti.


Hürriyet / Aysel ALP



Haber Sözcü'de şu şekilde yer aldı;



İstanbul’da Sarıyer’e bağlı Armutlu (Fatih Sultan Mehmet Mahallesi), 2012 yılında alınan ‘riskli alan’ kararının Danıştayca iptalinin ardından, dün ikinci kez ‘riskli alan’ ilan edildi.


11 Kasım'da alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Armutlu riskli alan ilan edilerek, kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Karar, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Sarıyer İlçesinde, Baltalimanı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ayağında yer alan, İstanbul'un en kıymetli yerleri arasında sayılan Armutlu, 1 milyon 700 bin metrekare alanı kapsıyor. Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre; Armutlu'da 5 bin civarında gecekondu bulunuyor ve yaklaşık 25 bin kişi yaşıyor. Sözkonusu alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Hazine'ye ait araziler de bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Danıştay'ın daha önce bazı eksiklikler nedeniyle ‘riskli alan' kararını iptal ettiğini, bu eksikliklerin giderilerek bölgenin yeniden ‘riskli alan' kapsamına alındığını belirttiler. Öncelikle uzlaşma yoluna gidileceğini vurgulayan yetkililer, “Bu konutlardaki vatandaşların, büyük bölümü işgalci konumunda. Çünkü buralar İTÜ, büyükşehir belediyesi ve Hazine'ye ait yerler. Bu insanların ellerinde çocuklarına bırakacakları bir tapuları yok. Oysa uzlaşırlarsa ellerinde tapusu olmayan, buralarda işgalci ya da kiracı durumunda olanlar 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunun sağladığı tüm avantajlardan yararlanabilecek” dediler. Yetkililer, yasa çerçevesinde bakanlıkla uzlaşanların, 36 aya kadar kira yardımından yararlanabileceğini, konut almak isterlerse 20 yıla kadar uzayan vadelerde kredi olanağından yararlanabileceklerine dikkat çektiler. Bakanlık yetkilileri, nasıl bir proje uygulanacağına semt halkıyla birlikte karar vermek istediklerini belirterek, “Dönüşüm belki etap etap yapılabilir. Bir etap yapıldıktan sonra hak sahipleri oraya yerleştirilip, diğer etaba geçilebilir” dediler. Yetkililer, bölgede hak sahibi olan İTÜ ve büyükşehir belediyesiyle de ayrı bir anlaşma yapılabileceğini belirtti.



Sözcü