Dış Piyasalar

Arnavutluk Ethem Bey Camii restore edilecek!

TİKA, Arnavutluk Diyanet İşleri Başkanlığı İşbirliğiyle, başkent Tiran'ın sembollerinden Ethem Bey Camii'nin restorasyon projesini de gündeme aldı. 19’uncu yüzyılda inşa edilen cami, uzun yıllar müze olarak kullanılsa da 26 yıldır ibadete açık.

Balkan yarımadasının güney ülkesi Arnavutluk'ta Osmanlı mirası eserlerden biri de Ethem Bey Camii. Tiran'daki en önemli Osmanlı eseri olan caminin inşasına 1793 yılında, Arnavutluk Valisi Barçınlı Süleyman Paşa'nın torunu olan Molla Şaban Bey tarafından başlandı. Ancak Molla Şaban Bey'in vefatının ardından uzun yıllar caminin inşası tamamlanamadı. Yaklaşık 10 yıl sonra sonra oğlu Ethem Bey, inşa sürecini tekrar başlattı ve tarih 1819'u gösterdiğinde Ethem Bey Camii Tiran’da yükseldi.


Osmanlı’nın Balkan coğrafyasındaki nadide eserlerinden olan Ethem Bey Camii çok az restorasyon geçirerek bugüne kadar ayakta kalmayı başardı. Sekizgen şeklinde tek kubbeli yapının iç ahşap revakları ve duvarları renkli ağır kalem işi nakışlarla süslü. Balkanlar'da yaygın olan bir sanat anlayışı olan bu izler, Osmanlı döneminin mimari usullerine de işaret ediyor.


Arnavutluk Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan başvaiz Lauran Luli, Ethem Bey Camii’nin tarihi hakkında şu şekilde konuştu: “Tarih 1819'u gösterdiğinde Ethem Bey Camii’nin inşası tamamlandı ve inşa tarihinden bu yana mabedin yaklaşık yüzde 90'ı bugüne kadar korundu. Minber, mihrab, duvarları ve işlemeri tamamen orijinaldir. Ayrıca inşaatının tamamlanmasından 1967 yılına kadar da ibadete açıktı. Fakat komünist rejim döneminde bütün dinler yasaklandı ve çoğu ibadethane yıkıldı. 1990'a kadar müze olarak kullanılan Hacı Ethem Bey Camii, komünist rejimin devrilmesi ile yeniden ibadete açıldı ve cami olarak kulanılmaya başlandı.”


Diriliş Postası