Ekonomi

Arpa fiyatları yükseldi, tohumunu toprağa eken çiftçi tek bir ürün bile alamadı

Arpa fiyatlarının yükselmesiyle birlikte çiftçiler de arpa hasatlarını yapmaya başladı. Ancak Kayseri'deki çiftçiler, aldıkları tohumun bozuk çıkması nedeniyle tarlalarından hiçbir şekilde verim alamadılar. Durum böyle olunca çiftçiler ektikleri ürünleri biçmek için kolları sıvadı

Türkiye genelinde arpa fiyatları hızlı bir şekilde yükseliyor. Durum böyle olunca çiftçiler ektikleri ürünleri biçmek için kolları sıvadı. Ancak Kayseri'nin  Pınarbaşı ilçesinin Karakuyu köyünde  çiftçilik yapan vatandaşların aldığı tohum bozuk çıktı. 

HASAT ZAMANI ELLERİ BOŞ KALDI

Tarımdan Haber'de yer alan habere göre vatandaşlar, yan tarlalarda arpaların boy vermesi üzerine kendi tarlalarına gitti ancak tarlalarında gördükleri manzara nedeniyle adeta hüsrana uğradılar. Tarlalarında hiçbir ürün alamayan çiftçiler, Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Müdürlük de tohumun bozuk olduğuna hükmetti. 
 

ZİRAİ TEKNİK RAPOR HAZIRLANDI 

Pınarbaşı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün yaptı saha incelemelerinde de tohumun çimlenmediği ve sapa kalkmadığı tespit edilirken, Zirai Teknik Raporda, şunlar kaydedildi: “Seymen arpa tohumu eken çiftçilerimiz yıllardır tarımsal üretim yapan çiftçiler olduğu ve mibzerle ekimde ekim sıkıntısı olmadığı ekim derinliğinin uygun olduğu ve dekara 30 kg tohum atıldığı ve taban gübresi 20-20-0 kükürtlü gübre attıkları ve üst gübreleme üre attıkları ve yabancı ota karşı ot ilaçlarını attıkları gözlemlenmiştir.

SAPA KALKMASINDA SIKINTI GÖRÜLMEMİŞTİR 

Ayrıca bazı parsellerde çiftçilerimiz tohum ekerken Seymen arpa tohumu yetmediğinden dolayı Tarım 92 arpa tohum ektikleri ve 92 arpa tohumlarının çıkışında ve sapa kalkmasında herhangi bir sıkıntı olmadığı görülmüştür. Gayet verimli çıkışların çimlenme ve kardeşlenme çok yüksek dolayısı ile sapa kalkmanın da yüksek olduğu gözlemlenmiştir”
 

TESPİT DAVASI AÇILDI 

Çiftçiler mağduriyetlerinin giderilmesi için konuyu mahkemeye taşıyacaklarını dile getirirken, Sami Özdemir, tespit davası açtığını, bu davayı da açabilmek için en az 2 bin 500 lira masraf ettiğini bildirdi.

Elektrik piyasasında işlem hacmi arttı! 928 milyon 916 bin 566 lira...

Türkiye'de 2022'nin ilk yarısında milyar dolarlık hububat ihracatı

Varlık Barışı'nda yeni karar! Vergi oranı sıfırlanıyor