08 / 07 / 2024

Arsa alacaklar aman dikkat: Yatırım amaçlı arsa nasıl seçilir? İmarsız arsa almak mantıklı mı? 

Arsa alacaklar aman dikkat: Yatırım amaçlı arsa nasıl seçilir? İmarsız arsa almak mantıklı mı? 

Arsa fiyatlarında son bir senedir yaşanan artışlar yüzde 400'ü bulurken, arsa alacaklar için uyarılar peş peşe geldi. İşte ayrıntılar...



Enflasyonda yaşanan yükselişin ardından vatandaşlar yatırım planlarını gözden geçirmeye başladı ve en karlı yatırım araçlarını araştırmaya başladı. Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler konut mu arsa mı tercihiyle başbaşa kalıyor. 

Arsa fiyatlarında son bir senedir yaşanan artışlar yüzde 400'ü bulurken, yatırımcılar arsa alımlarını hızlandırmaya başladı. Ancak arsa alıp yatırım yapacaklar 'arsa alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?' sorusunun yanıtını araştırıyor. 

Şok Gazetesi'nden Senay Güncavar'ın haberine göre; gayrimenkul uzmanları arsa alımında dikkat edilmesi gereken hususları tek tek sıraladı.

Arsa alacaklar aman dikkat: Yatırım amaçlı arsa nasıl seçilir? İmarsız arsa almak mantıklı mı? 

TAPU, İPOTEK VE HACİZ DURUMLARINA BAKILMALI 

Gayrimenkul Brokeri Göksu Kaya arsa alımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın imar durumu olduğuna dikkat çekti ve arsa almadan önce mutlaka belediyeden imar durumu sorgulaması yapılması gerektiğini söyledi. 

"Arsanın imar izni olup olmadığı, hangi amaçlarla kullanılabileceği gibi bilgiler büyük öneme sahip" şeklinde konuşan Kaya, tapu kontrollerinin de ihmal edilmemesinin gerektiğine dikkat çekti. 

Arsa alırken tapuda ipotek ve haciz gibi bir durum olup olmadığına bakılmasının gerektiğini de aktaran Kaya, "Bunun yanı sıra arsa sahibi bir kişi mi yoksa hisseli arsa mı durumu incelenmelidir. Tapu işlemleri için sizden istenen belgelerin de eksiksiz olması gerekiyor. Tapu kayıtlarının güncel ve doğru olması, gelecek süreçte karşılaşılabilecek hukuki sorunların önüne geçmek açısından kritik role sahip" açıklamasında bulundu. 

Arsa alacaklar aman dikkat: Yatırım amaçlı arsa nasıl seçilir? İmarsız arsa almak mantıklı mı? 

ALTYAPILI ARSALARIN DEĞERİ ARTAR

Gayrimenkul Danışmanı Selçuk Doğan da arsa alımında kritik faktörlerden bir tanesinin de konum olduğunun altını çizdi. 

Doğan, "Arsanın bulunduğu yer, yatırımın geleceği açısından büyük önem taşır. Yakın çevredeki gelişim projeleri, ulaşım ağları ve sosyal imkanlar dikkate alınmalı" dedi ve altyapı hizmetlerini de işaret etti. 

Selçuk Doğan, Elektrik, su, kanalizasyon gibi temel hizmetlerin eksiksiz olmasının arsanın değerini artırdığının altını çizdi ve arsa seçiminde çevresel faktörlere de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Doğan, "Doğal afet riskleri, çevresel kirlilik durumu ve arsanın topografik özellikleri gibi durumlar, hem arsanın mevcut değerini hem de gelecekteki potansiyeline etki eder. Aynı zamanda bölgedeki gayrimenkul değer artış trendlerine de dikkat edilmesi gerekiyor" bilgilerini verdi. 

Arsa alacaklar aman dikkat: Yatırım amaçlı arsa nasıl seçilir? İmarsız arsa almak mantıklı mı? 

İMARSIZ ARSA BÜYÜK PROBLEM 

Gayrimenkul ve arsa danışmanı İlker Güncavar, yatırım amaçlı arsa satın alınırken bölgenin gelecekteki gelişim potansiyelinin dikkatlice analiz edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Güncavar, arsanın olduğu bölgedeki kentsel dönüşüm projeleri, yeni yatırımlar ve altyapı çalışmaları gibi durumların gelecekteki değer artışına etki edebileceğini söyledi ve "Bu nedenle, bölgesel gelişim projeleri ve yerel yönetim planları detaylı bir şekilde incelenmelidir" şeklinde konuştu.

İlker Güncavar, imar konusuna da değindi ve imarsız arsa alınmasının gelecekte büyük sorunlara neden olabileceğini dile getirdi. 

"İmarsız arsa demek belediyenin belirlediği imar uygulamasının dışında kalan alan demektir. Bu nedenle imarsız arsa alırken çok daha dikkatli davranmanız gerektiğini bilmelisiniz. Eğer satın almak istediğiniz arsa üzerine ev vb. bir yapı inşa etmeyi düşünüyorsanız imarsız arsa alacağınız zaman imar iznini de hesaba katmalısınız" diye konuşan Güncavar, gerekli şartların olmaması halinde  imarsız arsa üzerine herhangi bir yapı yapılabilmesinin mümkün olmadığını aktardı. 

Güncavar, konya ilişkin açıklamasını "‘Arsa Sorgulama’dan aldığınız arsanın imar durumunu sorgulayabilir, bilgi alabilirsiniz" diyerek tamamladı. 

Arsa alacaklar aman dikkat: Yatırım amaçlı arsa nasıl seçilir? İmarsız arsa almak mantıklı mı? 

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, arsa alım sürecinde yasal prosedürlerin dikkatlice izlenmesi gerektiğini dile getirdi ve "Arsa alırken mutlaka bir avukattan hukuki destek alınması ve tüm yasal süreçlerin eksiksiz tamamlanması gerekir Ayrıca, tapu devri sırasında gerekli belgelerin tam ve doğru olduğundan emin olunması da önemli" ifadelerini kullandı. 

Hüseyinoğlu, arsa satıcısının güvenilirliğini ve geçmişteki ticari faaliyetlerinin araştırılmasının da önemli olduğuna dikkat çekerek, satıcı ile yapılacak olan sözleşmenin detaylı bir şekilde incelenmesi ve hukuken araştırılmasının dolandırılma riskini de ortadan kaldıracağını belirtti. 

İstanbul'da her an yıkılabilecek en az 3 bin bina var!

Memur emeklilerine ek zam mı geliyor? Ünlü ekonomist tarih verdi! Refah payı verilecek!

Yeni emekli olacaklar dikkat: Bunu yaparsanız 31 bin TL'ye yakın maaş alacaksınız! Hemen bakın!


Geri Dön