Yeni Şirketler

Arsa arayan inşaatçının gözü 2B'de

Hükümetin 2B arazilerini yeniden gündemine alması özellikle İstanbul'da yeni projeler için arazi sıkıntısı yaşayan inşaat firmalarını sevindirdi.



AK Parti Hükümeti'nin daha önce 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen orman vasfını yitirmiş (2B) arazileri satışa çıkarmak için yeniden çalışmalara başlaması, "ormanlar talan edilecek" diyen bazı kesimlerinin tepkisini çekerken inşaatçıları sevindirdi. Son yıllarda özellikle İstanbul'da arsa bulma konusunda sıkıntı yaşayan inşaat firmaları, 2B arazilerinin satışa çıkması ile arsa fiyatlarının düşeceğini belirtiyor.


2B arazilerinin büyük bir kısmının satış sonrasında da konut olarak değerlendirileceğini ve bu durumun büyükşehirlerdeki arsa sıkıntısını gidereceğini belirten Teknik Yapı CEO'su Teoman Metehan, "Arsa fiyatlarında da bir miktar düşmeye yol açacaktır" dedi. 2B'lerin satışa sunulduğu zaman piyasada arsa bolluğu olacağına dikkat çeken İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da "Biz de şirket olarak bu arazilere talip olabiliriz" açıklamasını yaptı.


Türkiye'de orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin toplam büyüklüğü 473 bin hektar olarak ölçülüyor. 2B'ler, özellikle İstanbul, Antalya, Balıkesir, Mersin, İzmir, Bursa gibi illerde yoğunlaşıyor. İstanbul'da ise Sultanbeyli, Ümraniye Sarıyer ve Beykoz'da Hazine arazilerinde ciddi oranda yapılaşma var. Hükümet, 2B'lerin buralarda evi, işyeri olanlara öncelik verilerek satılması halinde en az 60 milyar dolarlık bir gelir elde etmeyi hesaplıyor.


(Referans)



Arazilerin seçimi önemli


Teknik Yapı olarak uygun yerdeki 2B arazilerine talip olabileceklerini belirten Metehan, satışa açılacak olan arazilerin vasfının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Metehan, şöyle devam etti: "Bunların hakikaten orman vasfınını yitirmiş araziler olarak seçilmesi çok önemli. Çünkü büyükşehirlerde yeşil alanlar giderek azalıyor. Bu nedenle satıştan sonra yapılacak imar planlarının da bu gözönüne alınarak yapılması lazım."


İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Özellikle arsa sıkıntısı yaşanan İstanbul'da arsa fiyatlarında geriye gidiş yaşanacaktır" dedi. Şu anda 2B arazilerin üzerinde bulunan yapıların derme çatma binalar olduğunu ve şehrin siluetini bozduğunu belirten İnan, "Bu sayede büyükşehirlerde çok daha güzel projeler ortaya çıkabilecek. Ama kamuoyunda birçok kişi 2B'nin ne olduğunu bilmiyor. Herkes sanki yeniden belirlenecek orman alanlarının satışa açılacağını sanıyor. Oysa bu arazilerin çoğunda bir tane ağaç bile yok. Mesela İstanbul Sultanbeyli bölgesinde arazilerin çoğu 2B arazisi" dedi.


Şu anda birçok kişinin ve şirketin 2B'lerin satışını beklediğini kaydeden Reha Medin Emlak Genel Müdürü Nabi Cücük ise, bu arazilerin yüzde 90'ının konut olarak değerlendirileceğini söyledi. Cücük, "Özellikle müteahhit firmalar bu satışları bekliyor. Çünkü ciddi bir arsa sıkıntısı var" dedi.


(Referans)