Emlak Terimleri

Arsa ayırma işlemi nasıl yapılır?

Arsa ayırma işlemi tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsele ayrılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arsa ayırma işlemi nasıl yapılır?

Arsa ayırma işlemi nasıl yapılır?

Arsa ayırma işlemi tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsele ayrılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Taşınmazların ifrazı, değer artırımı düşüncesi, ayrılan parçaların daha kolay satımı, daha çok imar planlarını uygulanması nedeni ile yapılıyor.  İfraz işlemi aşağıdaki safhalardan oluşuyor;


a) Serbest harita mühendislerince düzenlenmiş krokili beyannamenin kadastro müdürlüğüne ibraz edilerek istemde bulunması


b) Kadastro Müdürlüğünce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onanması


c) İşlemin belediye encümeni veya il idare kurallarınca tasdiki


d) Kadastro müdürlüğünce tescil bildirimi ile birlikte evrakın tapu sicil müdürlüğüne bir yazı ile gönderilmesi.


e) Tapu sicil müdürlüğünce tapu harçlarının tahsili ve tescil.


İfraz (ayırma) Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen (yargı yoluyla veya anlaşarak) belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesine ifraz deniyor. 


Arsa ayırma tapu harcı!

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)


Arazi tevhidi nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com