Yeni Şirketler

Arsa fiyatları ikiye katlandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın kamu bankalarının taşınacağı adres olarak Ataşehir bölgesini işaret etmesi, en çok arsa sahiplerine yaradı.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın İstanbul'a taşınması konusunda adres olarak Ataşehir'i göstermesinin ardından tüm gözler bu bölgeye çevrildi. Finans merkezlerinin yapılacağı alan dışında büyük bir arsanın bulunmadığı bölgede, son dönemde durgunluk nedeniyle aşağıya çekilen konut fiyatlarının ibresi yukarıya dönerken, arsa sahipleri fiyatlarını çoktan ikiye katladı. Konut fiyatlarının, finans merkezi haberleri sonrasında kısa süre içiresinde kayıplarını telafi etmesi beklenirken, arsada


adeta "atı alan Üsküdar'ı geçti."


5 BİN ÇALIŞAN GELECEK


Yaklaşık bir yıldır kamu bankalarının taşınacağı yönündeki yorumlar ve bölgede rezidans tarzı yapıların çoğalması, arsa fiyatlarının yüzde 100'e varan oranlarda artmasına yol açtı. Finans merkezi olarak düşünülen alana yakınlığıyla bilinen Canan Residence projesini hayata geçiren Canan Yapı'nın Genel Müdürü Ali Rıza Kılıç, 3 kamu bankasının yaklaşık 5 bin çalışanının olacağını belirterek, "Bu bölgede ciddi bir konut ihtiyacı olacak. Şu andaki konutların bu talebi karşılabileceğini düşünmüyorum. Bu bankalarda çalışanların büyük bölümü üst


düzey insan olduğu için kaliteli konutlara


ihtiyaç olacaktır" dedi.


KONUT FİYATLARI DÜŞÜYORDU


Kısa dönemde konut fiyatlarında yüzde 10-20 arasında artış olacağını belirten Kılıç, konut piyasasında geçen yıl yaşanan durgunluk nedeniyle oluşan fiyatlardaki düşüş dikkate alındığında bunun bir toparlanma şeklinde yorumlanabileceğini kaydetti. Kılıç, "Ürettiği konutu satmakta olan firmalar bir miktar fiyatlarını geri çekmişlerdi. Bu rüzgar ile önce fiyatlar eski haline gelir, sonra da biraz üzerine çıkabilir" dedi.


Finans merkezine en uygun yer Ataşehir


 


MB'nin taşınmasındaki üçüncü boyut bina oluşturuyor. MB'nin halen Levent'te İETT arazisinin karşısında bir arsası var. Buraya Karaköy ve Unkakapanı şubesinin taşınması için hazırlanan 36 katlı gökdelen, füze atış menziline girdiği için 24 kata indirilmişti. Ancak bu projenin iptal edildiğini dile getiren MB yetkilileri, "Elimizde proje yok" dediler. MB için Erdoğan'ın 'yeri hazır' dediği bölgenin ise TOKİ tarafından projelendirilen Ataşehir olduğu belirtiliyor. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu yaptığı açıklamada, MB için tasarlanacak bir binanın en az 100 milyon dolara malolacağını, inşaatının da en az 3 yıl süreceğini belirtmişti. MB'nin taşınmasının yanısıra Ankara'da faaliyet gösteren banknot matbaasının durumu da henüz net değil. MB'nın taşınması için kanun değişikliği yapılması ise şart. Merkez Bankası'nın risk merkezinin Bankalar Birliği'ne devredilmesini içeren bir yasa taslağını yaklaşık 1 ay önce Başbakanlığa gönderdiği belirtildi. İstendiği takdirde taslak TBMM'ye sevk edilmeden önce bir değişiklik yapılabileceği ve taşınmanın eklenebileceğini ya da komisyonlarda önerge ile eklenebileceği ifade edildi.


Bu fiyatlarla konut üretimi zor


Bölgedeki en büyük problemin arsa olduğunu kaydeden Kılıç, arsa fiyatlarının şu anda bile ekonomik değerlerinin çok üzerinde olduğunu ifade etti. Canan Residence projesini 25 küçük parseli satın alıp birleştirerek geliştirdiklerini hatırlatan Kılıç, şunları söyledi: "Bu bölgede birkaç yer daha vardı ama bu durumda çok zor. Ataşehir bölgesinde büyük arsa yok zaten. Etrafında yapılaşma olmayan birbirine bitişik parselleri eğer alabilirseniz, büyük proje yapabiliyorsunuz. Adam 450 metre kare bir parsele 650 bin dolar istiyor. Bunun ekonomik değeri yok ki. O fiyatlarla birisi alıp orada inşaat yapamaz. Bir sene önceki mart ayında benzer bir arsa 350 bin dolar civarındaydı. Neredeyse yüzde 100 bir artış var. Bunun en ekonomik değeri, bizim gibi bir projede, bizim gibi bir metrekare fiyattan satsa, edeceği fiyat 500 bin dolar. O zaman fiyatın 350-400 bin doları geçmemesi gerekir. Şu anda arsa, proje fiyatının üstünde. Kamu bankalarının ve Merkez Bankası'nın taşınması sonrasında oluşacak talebe cevap verebilmek için alternatif bölgeler oluşturulalı."


ALİ RIZA KILIÇ - YILMAZ YILDIZ