Arsa hisse satışı!
Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucularından birinin hissedar oldukları arsanın hisselerini satıp satamayacakları sorusunu yanıtladı. Heper, büyük hissedarın elbette hakedilen parayı vermeyeceğini söyledi...
4800 metrekarelik bir arsada benim ve ablamın 380 metrekare hissemiz var. Bu yeri diğer büyük hissedar depo olarak kullanıyor. Biz ayrı şehirdeyiz, arsa ayrı şehirde. Kullanan kişiye 'hissemizi al' diyoruz, komik rakamlar söylüyor. Hissemizi satabilir miyiz? Başka bir çözüm öneriniz olabilir mi? • B.K.
Anlattığınız ortamda büyük hissedar size elbette hakedilen parayı vermeyecektir. Niye versin, siz başka bir şehirde yaşıyorsunuz, bu onun için artı bir puan. Yari arsanızla yakından ilgilenemeyeceksiniz. Sonra, zaten bu yeri kullanıyor ve para kazanıyor, bir de size satış için niye para kaptırsın?
Belki bir başka hususu da düşünüyordur, o da şu: Siz hissenizi satmaya kalksanız böyle ortak olunan bir yeri alacak müşteri çıkmaz. Hisseniz küçük. Daha da ileri gideyim. Arsanızın nerede olduğunu bilmiyorum ama küçük bir yerleşim biriminde ise çevresinde onun eşi dostu bulunduğundan onlara da etki edip, 'sakın almayın' diyebilecek durumda olabilir. Zira, böyle bir satış yaptığınızda onun bir öncelikli alım hakkı bulunduğunu biliyordur ve talip olabileceklere karşı bunu kullanıyordun "Sakın almayın, öncelikle alım hakkımı kullanır, hisseyi elinizden alırım" gibi laflar ediyor olabilir.
Bu şekilde söylüyor ise bunda gerçek payı vardır. Biliyorsunuz, hisseli mallarda, sizin durumunuzdaki bir hissedar payını birilerine satarsa, diğer hissedarın öncelikli alım hakkı bulunduğu için satışı iptal ettirebiliyor. Bu da sizin dezavantajınız.
Peki bunların yanında hiç mi çareniz yok? Var elbette, şöyle: Birincisi, ortağınız aleyhine dava açarak, kendisinden hisseniz oranında bir kullanma bedeli talep edebilirsiniz. Bu yer kiraya verilseydi ne getirirdi? İşte en az bu değer kadar hissenize düşebilecek bir rakamı kullanma bedeli olarak isteyebilirsiniz. Bu size bir gelir sağlar. İkincisi ortaklığın giderilmesi davası açarak arsanın hisseniz kadar bölünmesini ve ayn tapu verilmesini isteyebilirsiniz. Şayet buna hukuken veya fiilen imkan bulunmadığı kanaatine varılırsa bu yer satılıp parası bölüştürülür.
Ancak böyle satışlarda ortaklardan birinin, yukarıda anlattığım gibi bir öncelikle alım hakkı bulunmayacağı için satışında müşteri bulunabilir veya sizin ortak ihaleye girip alabilir ama bu defa teklif ettiği düşük bedelin üstüne çıkmak zorunda kalır.
Tamer Heper/Posta Gazetesi