Emlak Terimleri

Arsa ipoteği nedir?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Peki, arsa ipoteği nedir? Arsa ipoteği nasıl olur?

Arsa ipoteği nedir?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak tanımlanıyor.


İpotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşiyor.


Böylece borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etmek imkanına sahip oluyor. Peki, arsa ipoteği nedir?


Borcu için borçluya ait arsaya konulan ipotek olarak karşımıza çıkıyor. Kimi zaman arsa almak için kredi çekilen banka tarafından bu ipotek konulabildiği gibi, başka bir borç içinde ipotek konulabiliyor.


Arsa kredisi..

Arsa kredi koşulları imarlı arsa ve imarsız arsaya göre şekilleniyor. İmarlı arsaya kredi çekmek için öncelikle, bankaların kredi koşul ve imkanlarının araştırılması gerekiyor. Bilindiği üzere konut kredisinde olduğu gibi, arsa kredilerinde de kredi şartları her bankada farklılık gösteriyor.


Her bankanın müşteri profili farklı olduğu için, bir bankanın kredi vermediği arsaya bir başka banka kredi verebiliyor.



Arsa ipoteği karşılığı kredi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com