Genel

Arsa niteliği ne demek? Niteliği arsa olan ev alınır mı?

Arsa tapusu olan vatandaşlar, birtakım sorulara yanıt aramaktadır. İşte arsa tapusuna dair merak edilenler!Arsa tapulu bir konut satın aldığı zaman aslında daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz

ARSA TAPU DURUMU NEDİR?

Arsa tapulu kavramı hisseli tapuyu ifade etmektedir. Arsa tapulu bir konut satın aldığı zaman aslında daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz. Bu tarz daireler tapu kayıtlarında yer almaz. Bunun yerine binadan daire satın alan herkes tapu kayıtlarında arsa hissedarı olarak görülmektedir.

Peki “Arsa niteliği ne demek? Niteliği arsa olan ev alınır mı?” İşte bu ve benzeri soruların yanıtları…

ARSA NİTELİĞİ NE DEMEKTİR?

Arsa niteliği ne anlama gelir sorusu vatandaşlar tarafından sorulan sorular arasındadır. Niteliği arsa olarak geçen kayıtlarda, tamamen ifrazı yapılmış yani kanuni kesintileri gerçekleşmiş ve imar uygulamasına açık bir arazi olmuş anlamına gelir. En sağlıklısı bu diye açıklanır. Eğer vasfı tarla olarak geçen bir arazi ise, bu arazinin ifrazı yapılmamış yani imar uygulamasına henüz müsait değil anlamına gelir.

NİTELİĞİ ARSA OLAN EV ALINIR MI?

Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil, arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş olmaktadır. Bu yüzden arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmemektedir. İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi verilmiyor.

TAPU HİSSE DEVRİ NOTERDEN YAPILIR MI?

Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirmek için Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmeli ve istenilen evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi gereğince noterde hisse devri yapılabilmektedir.

İMAR İZNİNİN OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞIRILIR? BİR TARLANIN İMARA AÇIK OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

İmar izninin olup olmadığını anlamak için yapılması gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyor ise imarlı arsa, “tarla” yazıyor ise ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış anlamına gelir.

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen pay sahipleri yani hissedarlar, satış iptali davası açabilir. Anlaşmanın sağlanmaması halinde ise hissedarların biri taşınmaz malın hala satılmasını istiyorsa, 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu koşulda da mahkeme, tüm hissedarları haberdar eder, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icra ile gerçekleştirebiliyor.