Genel

Arsa payı büyüklüğü için dava açılabilir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında arsa payları ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Heper'in köşe yazısı;

Bir binada üç adet bağımsız bölüm malikiyim. Bağımsız bölümlerimin arsa payı büyük diye bana dava açıldı. Ben bu bağımsız bölümlerin üçüncü sahibiyim. Aldığımda arsa payları böyleydi. Şimdi bu davada verilen tedbir kararı neyi kapsar? Bu dava varken ben dairelerimi satabilir miyim? • Ş.U. 


Bir şehir düşünün ki isteyen istediği yerde bina yapabiliyor. Bu şehrin idari teşkilatı bütün bunlara göz yumuyor, tek göz gecekondudan, on-on beş bağımsız bölümlü binaya kadar şehrin büyük bölümü projesiz, izinsiz, kaçak. Size bir hikayenin başlangıcını anlatmıyorum, İstanbul şehrinden söz ediyorum. Yani her türlü denetimsiz senelerdir yapılmış, şimdi vatandaşı depremden kurtaracağız diye şehrin en pahallı semtleri satışa çıkmış. Mademki vatandaşının canı bu kadar kıymetliydi, bu inşaatlar yapılırken neredeydin, mademki bu insanlan depremden korumak amacı ile harekete geçtin, yani yeni uyandın, deprem sadece İstanbul'un en pahalı semtleri, mesela Bağdat Caddesinde mi olacak? Gecekondu semtlerinde oturanların ki can değil mi? 

Onlar niye kurtanlmıyor, hiçbir müteahhit oralara bakmıyor? Yukandaki sorulanmın tadmin edici bir yanıtı yok. Peki bu sorulan niye sordum? Çünkü olayın ikinci cephesi var. Bu kentsel dönüşüm hikayesi bir de davalar zincirini başlattı. Bir seri dava, 'depreme dayanıksız' raporlan için açılan idari dava; ikincisi, bina yıkıldığında daha büyük pay almak için açılan arsa payı düzenlemesi davalan. Yani vatandaş bir de durduk yerde birbiri ile ihtilafa girişti. 


Okuyucumun sorusu da şu düşüncenin sonucu: Binalarında bir yıkım yapılırsa daha büyük paya sahip olma davası. Şimdi herkes binasında oturanlara karşı arsa payı düzenleme davası açıyor. 

Böyle bir davada bakılacak husus, mevcut arsa paylannın, bağımsız bölümlerin rayiç değerleri ile orantılı verilip verilmediği. Arsa paylan, bağımsız bölümlerin rayiç değerleri ile orantılı verilir. Arsa payı verilmişken bu orantıya dikkat edilmedi ise dava açarak bu oran sağlanır. Günlük yaşantımızda bu hususa pek dikkat edilmezken şimdi kentsel dönüşüm masalı nedeni ile buna dikkat edilir oldu ve davalar da birbirini kovalar oldu. Böyje bîf dava sırasında mahkemece nasıl bir tedbfr verilir bilemiyorum. Ancak verilmiş bir tedbir karan var ise zaten kararda neye karşı tedbir verildiği açıkça yazılıdır. Tedbir karan çerçevesinde herhangi bir işlem yapılmaz. Tedbir dediğimiz standart değildir, şayet tapu kaydına 'satılamaz' şerhi konuldu ise satılamaz, ancak böyle bir karar verilme ihtimalini düşünemiyorum. Bu nedenle var ise verilmiş karara bakmak gerekir. Herhangi bir tedbir karan yok ise bağımsız bölümden her türlü tasarruf mümkündür. 


Posta- Tamer Heper