Köşe yazıları

Arsa payını vergilerini belediye düzeltir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun 'Arsa payı vergilerini belediye düzeltir mi?' sorusunu cevaplıyor.

2011'de bir daire aldım. Tapuda arsa payı 800/201 yazıyor ve ben buna göre aynı alana sahip diğer kat maliklerinden fazla vergi ödüyorum. Belediyeye başvurdum bunu düzeltmelerini söyledim, onlar da "Bir ihtimal eski malik ipotekli iş yapmıştır" dedi. Bu ne demek? Ben bu yanlışı düzeltemeyecek miyim? 


- Sizin arsa payınızda yanlışlık az buz değil bayağı içinden çıkılmayacak halde. Düşünün bir hisse bir bütünün içindeki daha küçük bir paydır. Yani örnek yüzün içinde mesela ondur veya yirmidir ama yüzün içinde bin olmaz. Çünkü yüzün içinde bin yoktur en çok yüz vardır. Ama sizin hesabınızda 201'in içinde 800 olmuş. Böyle bir pay/payda bağlantısı olabilir mi? Muhtemelen sizin arsa payınız 201/800, yani 800 un içinde 201. Peki şayet böyle ise ve sizinle aynı alana sahip diğer bağımsız bölümlerin arsa payı daha düşük ise ne yapacaksınız? Bir kere belediyenin size söylediği gibi ipotekle falan işiniz yok. Üstelik belediye ile de işişiz yok. Çünkü bu arsa paylarını^belediyeler belirlemez, inşaatı yapan müteahhit belirler. Bağımsız bölüfnlerin arsa payları da gelişigüzel belirlenmez. Yasada buna dair hüküm vardır, bağımsız bölümlerin arsa paylan rayiç değerleri ile orantılı olarak belirlenir. Size bu oran kurulmadan düzenlenmiş bir arsa payı sistemi var ise sulh hukuk mahkemesine başvurun arsa paylarının yeniden düzenlenmesini isteyin. Mahkeme bilirkişi tayin edecek, bilirkişi arsa paylarınızı yeniden hesaplayacak ve mahkemĞ de yeni arsa paylarına karar verecek. Ancak önemle hatırlatmak isterim ki arsa paylarının yeniden tanziminde de her bağımsız bölümün rayiç değeri gözönüne alınır. Ben arsa paylannı düzenlerim deyip de yasal sistemi bilmeden rapor düzenleyen kimselere tanık oldum. Bunun için bilirkişinin bir hukukçu bilirkişi eşliğinde görev ifa etmesi gerekir. Bu hususu da unutmayın. 


Tamer HEPER/Posta