31 / 08 / 2024

Arsa sahibi müteahhidi yaktı

Arsa sahibi müteahhidi yaktı

Kat karşılığı olarak yapılan sitelerin arsa sahipleri, müteahhit firmadan daha ucuza ev satmaya başlayınca hem şirketlerin satışını baltaladı hem de eski müşterileri kızdırdı



Yapımı yeni tamamlanan sitelerde neredeyse yarı fiyatına satılan daireler, vatandaşın yüzünü güldürürken müteahhitleri zor durumda bırakıyor.
Kat karşılığı olarak yapılan sitelerin tamamlanmasıyla dairelerini teslim alan arsa sahipleri, konut pazarındaki durgunluğa rağmen dairelerini satmaktan vazgeçmedikleri için fiyatları rayicin altına çekiyor. Bu da bir sitede aynı vasıfta birçok dairenin farklı farklı fiyatlardan satışa çıkmasına neden oluyor.

Alıcı da mağdur
Bu durum müteahhitleri, hem kendi dairelerini satamadıkları için ticari olarak zarara sokuyor, hem de eski müşterileriyle karşı karşıya getiriyor.
Bazı arsa sahipleri ise müteahhit bütün dairelerinin satışını bitirmeden kendi dairelerini satmamayı taahhüt ettikleri halde sözleşmelerine uymuyor ya da anahtarını teslim almadan evini satıyor. Böyle durumlarda müteahhitlerle birlikte arsa sahibinden ev alan tüketici de zor durumda kalıyor.

Bütün pazarı etkiliyor
Konut satışlarının çok hızlı, piyasanın oldukça canlı olduğu 2005 ve 2006 yıllarında, bugün yaşanan krizi ve durgunluğu tahmin edemeyen birçok müteahhit sözleşmesine bu konuda bir koşul koymadığı ya da arsa sahipleri sözleşme kurallarına uymadığı için yaşanan bu durum kendi arsasına site yapan müteahhitleri bile zor durumda bırakıyor. Müteahhitler, bir sitede yarı fiyatına satılan bir dairenin, konut alıcısını bütün sitelerde fiyatların düşmesi beklentisine ve bekleme eğilimine soktuğunu söylüyor.

`Almondhill ve Mashattan projelerinde başımıza geldi'
Emrullah Turanlı - Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı: "Arsa sahipleri bu konuda ahlaki davranmıyor. Almondhill ve Mashattan projelerimizde başımıza böyle olaylar geldi. Sözleşmemizde `müteahhit satışını tamamlamadan arsa sahibi konutlarını satamaz' diye bir madde olduğu halde, arsa sahipleri ekonomik sıkıntıları bahane gösterip dairelerini satıyor. Bu durumdan kötü etkileniyoruz. Bu evleri alanlar da zor durumda kalıyor. Çünkü biz evleri henüz arsa sahibine teslim etmediğimizden tüketici de evini alamıyor, açıp mağduriyetini bize bildiriyor. "


`Bu satışlar emsal değil ama projeye zarar veriyor'
Nazmi Durbakayım - Teknik Yapı Başkanı:?"Kat karşılığı anlaşmalarında teamül, arsa sahiplerinin konutlarını, yapımcı firmanın satışlarından sonra satması yönündedir. Çünkü maliyetin bir bölümü bu satışlardan karşılanır. Ama bazı firmalar, protokol yapma gereği duymaz. Bunun sonucunda arsa sahibi rayiç fiyatın altında satabilir. Asla emsal teşkil etmeyen bu satış, hem kendi projelerine hem de etraftaki projelere zarar verir. Tüketicinin düşük seviyeden konut sahibi olma isteği, satışların dar olduğu piyasayı içinden çıkılmaz hale getirir."


`Arsa sahipleri dairelerin aidat yüküne dayanamıyor'
Ertuğ Yaşar - Han Yapı Gayrimenkul Genel Müdürü: "Biz İsthanbul Evleri'nde satışlarımızı tamamladığımız için arsa sahibinin uyguladığı fiyatlardan etkilenmedik. Fiyatı düşük de olsa arsa sahipleri malını satmakta özgürdür. Ayrıca bitmiş sitelerde aidat zorunluluğu, arsa sahiplerini zor durumda bırakıyor. Örneğin 100 dairesi bulunan bir arsa sahibi, daire başı ayda ortalama 100 YTL'den 10 bin TL ödüyor."

Milliyet

Geri Dön