Emlak Terimleri

Arsa tapulu ev almak mantıklı mı?

Ev almak isteyen binlerce insan kendilerine uygun daire bulduğunda "arsa tapulu" ibaresiyle karşılaşabiliyor. Peki, nedir bu arsa tapulu ev? Arsa tapulu ev almak mantıklı mı? Bu evler, fiyat olarak da alıcıya cazip gelse de birtakım sorunları da beraberinde getirebiliyor

Satılık ev ilanlarında sıklıkla karşılaştığımız "arsa tapulu" evlerin diğerlerinden ne farkının olduğu merak ediliyor. Bu evler, fiyat olarak da alıcıya cazip gelse de birtakım sorunları da beraberinde getirebiliyor. Peki, arsa tapulu ev almak mantıklı mı? Bunun için öncelikle arsa tapulu evin ne anlama geldiğine bakalım.

ARSA TAPULU EV NEDİR? 

Arsa tapulu evler, henüz inşaat çalışmaları tamamlanmamış ya da inşaat çalışmaları tamamlanmasına karşın henüz iskan belgesi alınmamış binalardaki evler oluyor. 

Fiziki olarak evin yapılmış olmasına karşı resmi kayıtlarda bu evler hala arsa olarak gözüküyor. Peki, Arsa tapulu ev almak mantıklı mı? Arsa tapulu ev almak sakıncalı mı?

ARSA TAPULU EV ALMAK MANTIKLI MI?

Arsa tapulu ev satılırken, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı yapılıyor. Yani arsa tapulu bir ev aldığınızda aslında evi değil tapuda arsa hissesini satın almış oluyorsunuz.

Arsa tapulu ev almak, evin tekrar satış sürecinde ya da yeniden yıkılıp inşa edilmesi gibi süreçlerde diğer hissedarlarla sorun yaşama ihtimalini de doğuruyor.

ARSA TAPULU EV ALMANIN SAKINCALARI NELER?

Arsa tapulu evlerde iskan belgesi olmuyor. İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Bu da evin alım satım sürecini yavaşlatıyor. Tamamını nakit ödeyecek bir alıcının bulunması gerekiyor. Keza, arsa tapulu evi alırken sizin de kredi kullanmanız zor olabilir.

Ayrıca, evin elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikleri mesken değil, şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu da yüksek tutarlı faturaların gelmesie yol açıyor.

Bu nedenle arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. 
 

ARSA TAPULU OLMAYAN EV NASIL OLUYOR?

Arsa tapulu olmayan ev, mesken tapulu yani kat mülkiyeti kurulmuş olan ev oluyor. Resmi kayıtlarda da bitmiş ve iskanı onaylanmış bir ev olduğu için tapusunda "mesken" olarak belirtilmiş olan evlerin satışı öneriliyor.

Kanunen; ancak tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. 

 

Arsa tapu harcı 2022 ne kadar?

Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?

Aile içi tapu devir masrafı ne kadar?