26 / 12 / 2024

Arsa ve arazi alacaklar dikkat: Fiyatlardaki artış yüzde 100'e geldi!

Arsa ve arazi alacaklar dikkat: Fiyatlardaki artış yüzde 100'e geldi!

Yabancılara yönelik vatandaşlık hakkının arsa yerine doğrudan konuta endekslenmesine ilişkin düzenlemeden sonra, arsa ve arazi fiyatlarında yaşanan değişim gündem oldu. İşte hem fiyatlardaki hem de satışlardaki son durum...



Türkiye’de arazi fiyatları bir senede yüzde 97 oranında artış gösterdi. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın Kasım 2023 rakamlarına göre, ülke genelinde arazi birim metrekare fiyatı ise 766 Türk Lirası olarak kaydedildi. 

Türkiye’nin beş büyük şehri arasında arazi birim fiyatı en yüksek şehir ise İstanbul şeklinde belirlendi. Ortalama metrekare fiyatı 1.785 TL olan İstanbul’u, 934 TL ile  İzmir  ve 849 TL ile  Ankara  izledi. 

Sözcü Gazetesi'nden Hülya K. Oruçoğlu'nun haberine göre; İstanbul’da arazilerin metrekare satış fiyatları,  2022'nin Kasım ayına göre yüzde 52 yükseldi. 

Arsa ve arazi alacaklar dikkat: Fiyatlardaki artış yüzde 100 e geldi!

SON 10 YILIN REKORU KIRILDI

Türkiye’de ortalama arsa birim fiyatı 3 bin 711 Türk Lirası'na, yıllık değer değişimi de yüzde 89’a ulaştı. 

Beş büyük şehire bakıldığında, ortalama metrekare fiyatı 6 bin 502 Türk Lirası ile en yüksek olan İstanbul oldu.

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, konuya ilişkin açıklamasında, arsa ve arazi satışlarının toplam satışlar içerisindeki payının son 10 senenin rekor seviyesine ulaştığının altını çizdi. 

Arsa ve arazi alacaklar dikkat: Fiyatlardaki artış yüzde 100 e geldi!

BURSA ZİRVEDE

Türkiye’nin beş büyük şehri arasında, arazilerde en yüksek değer değişiminin yaşandığı kent de Bursa olarak belirlendi. Kasım 2023'e ilişkin rakamlara göre, son bir senede Bursa’da arazilerin yıllık değer değişimi yüzde 162 oranında oldu. 

Bursa’nın ardından arazi yıllık değer değişiminde yüzde 97 ile Ankara ve yüzde 90 ile İzmir illeri yer alıyor. 

Arsa satışlarında ise Bursa'da bir senede yüzde 76 oranında yükseliş oldu. 

Arsa ve arazi alacaklar dikkat: Fiyatlardaki artış yüzde 100 e geldi!

Tüm bunlarn yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması ve tarım arazilerinin daha verimli kullanılması amacıyla yeni yol haritasını hazırladı ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda gerçekleştirilen değişiklikle hisselik, mülkiyet ihtilafı, göç gibi gerekçelerle üst üste 2 sene işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla ve kira bedellerinin maliklere ödenmesi şartıyla Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı kiralanmasına imkan sunulacak. 

Bu kapsamda 2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazilerinin tespit edilmesi ve 2025 yılının son çeyreğinde ilk kiralamanın gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 

Prof. Dr. Selva Demiralp'den Hafize Gaye Erkan yorumu: Merkez bankasına faydadan çok zarar verecek bir röportaj olmuş!

15 milyon TL'si olan ev mi, Ereğli hissesi mi almalı?

Konut fiyatlarındaki gidişat ne olacak? İstanbul’da daire mi, İskoçya’da şato mu, Manhattan’da gökdelen mi?


Geri Dön