28 / 04 / 2024

Arsa ve arazi fiyatları en çok bu 5 ilde arttı! İşte metrekare metrekare son dakika fiyatları!

Arsa ve arazi fiyatları en çok bu 5 ilde arttı! İşte metrekare metrekare son dakika fiyatları!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen arsa ve arazi piyasasını mercek altına alan Endeksa verilerine göre; beş büyük şehir arasında arazi ve arsa birim metrekare fiyatları en yüksek olan il İstanbul oldu. İşte 5 büyük ilde son dakika arsa ve arazi fiyatları...



Büyük veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan ve böylece kullanıcıların güvenle gayrimenkul satışı gerçekleştirmelerine imkan sunan Endeksa ile tüm Türkiye için bölge bazında arsa ve arazilerin metrekare satış fiyatları, yıllık değer değişimleri yakından izlenebiliyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre, ayrıca kullanıcılar arsa ve arazileri için tercih edilen gelecek dönemlerdeki beklenen değer artış tahminine de ulaşmak mümkün.

Ayrıca bunun dışında belirli bir konut imarlı arsanın imar durumu, alanı, olanakları gibi özelliklerini girerek değerlerini öğrenmek ve “Elektronik Değerleme Raporu” almak da Endeksacom üzerinde mümkün. Yine benzer biçimde tarla, bağ ve bahçelerin alanı, eğimi gibi özelliklerini girerek sadece saniyeler içerisinde değer öğrenip rapor da alınabiliyor.

Arsa ve arazi fiyatları en çok bu 5 ilde arttı! İşte metrekare metrekare son dakika fiyatları!

5 Büyük İlde Arazi (Bağ, Bahçe ve Tarla) Değeri ve Değer Değişimi

İl

Arazi Birim 

Değeri (₺/m2)

Arazi Yıllık 

Değer Değişimi (%)

İstanbul

                                          1.019

103%

İzmir

                                          711 

122%

Antalya

                                          533 

107%

Bursa

                                        398 

158%

Ankara

                                          320

139%

5 İLDE SON DAKİKA ARSA VE ARAZİ FİYATLARI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre, toplamda beş büyük şehir arasında arazilerde en yüksek değer artışı Bursa’da. Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre, 2023 yılı Ağustos ayı verilerine göre Türkiye genelinde arazi fiyatları yıllık yüzde 129 arttı ve arazi birim metrekare fiyatı 387 Türk Lirası şeklinde oldu. Yine verilen bilgilere göre, Türkiye’nin beş büyük şehri içinde arazilerde en yüksek değer artışı görülen şehir de Bursa oldu. Son bir sene içinde Bursa’da arazilerin değeri yüzde 158 oranında artış gösterdi. Ayrıca Bursa’dan sonra arazi değer değişiminde yüzde 139 ile  Ankara  ve yüzde 122 ile  İzmir  geliyor.

ARAZİ BİRİM FİYATI EN YÜKSEK ŞEHİR İSTANBUL

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, resmi olarak açıklanan Ağustos 2023 verilerine göre Türkiye’nin beş büyük şehri arasında arazi birim fiyatları en yüksek olan şehir mega kent İstanbul oldu. Ortalama metrekare fiyatı 1019 Türk Lirası olan İstanbul’u 711 Türk Lirası ile İzmir ve 533 Türk Lirası ile Antalya izledi. Mega kent İstanbul’da arazilerin metrekare satış fiyatları bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 103 oranında artış gösterdi.

5 Büyük İlde Arazi (Bağ, Bahçe ve Tarla) Değeri ve Değer Değişimi

5 Büyük İlde Arsa Değeri ve Değer Değişimi

İl

Arsa m2 Birim Metrekare Değeri (₺/m2)

Arsa Yıllık Değer Değişimi (%)

İstanbul

                                    6.331

63%

Antalya

                                    5.463

80%

İzmir

                                    5.012 

74%

Bursa

                                    2.899 

74%

Ankara

                                    2.092 

92%

 

ARSA METREKARE FİYATI EN YÜKSEK İL İSTANBUL
 

Merakla beklenen Endeksa verilerine göre Türkiye'de ortalama arsa birim fiyatı 2 bin 964 Türk Lirası oldu, yıllık değer artışı da yüzde 90 seviyelerinde. Ayrıca beş büyük şehir incelendiğinde ortalama metrekare fiyatı 6 bin 331 Türk Lirası ile en yüksek olan mega kent İstanbul’u 5 bin 463 Türk Lirası ile Antalya ve 5 bin 12 Türk Lirası ile İzmir izledi. Mega kent İstanbul’da konut imarlı arsaların metrekare satış fiyatları bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 63 oranında artış gösterdi.

Arsa ve arazi fiyatları en çok bu 5 ilde arttı! İşte metrekare metrekare son dakika fiyatları!

ARSA DEĞER ARTIŞI EN YÜKSEK İL ANKARA

 

Paylaşılan detaylara göre, beş büyük şehir arasında arsa fiyatları en fazla artan il de Ankara oldu. Başkent Ankara’da son bir sene içinde konut imarlı arsaların değeri yüzde 92 oranında arttı. Ankara’dan sonra arsa yıllık değer değişiminde ise yüzde 80 oranında artış görülen Antalya ve yüzde 74 oranında artış görülen Bursa ve İzmir yer aldı.

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, arsa ve arazilere olan talep ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Görkem Öğüt açıklamasında ‘Resmi olarak açıklanan Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 2 milyon 859 bin 610 lirayı bulurken, mega kent İstanbul'da bu rakam 4 milyon lirayı geçti. Ayrıca Endeksa tarafından hazırlanmış olan 'Konut Satın Alınabilirlik Endeksi’ne bakıldığında da konut sahibi olmanın zorlaştığını görüyoruz. Konut fiyatlarının artması ve krediye erişimin zorlaşması, gayrimenkul yatırımcılarını arsa ve arazi yatırımlarına yönlendirdi ve arsa ve arazi satışlarının toplam satışlar içindeki payı da son 10 senenin rekor seviyelerine ulaştı. Ayrıca yatırımcılar özellikle kazanma potansiyeli daha yüksek olan arazi yatırımlarını tercih ediyorlar. Arazi değer artışı Türkiye genelinde yüzde 129 şeklinde geçekleşti." dedi.

Görkem Öğüt ayrıca gayrimenkul yatırımcılarına arsa ve arazi alımlarında çok iyi inceleme yaparak karar vermelerini ve konunun uzmanı bir gayrimenkul danışmanı ile yatırımlarına yön vermelerini de tavsiye etti.

 

Arsa alacaklar sakın bu tuzağa düşmeyin! e-plan (imar durumu) sorgulama sisteminden hemen kontrol edin!

O ilde 24 adet konut ve 17 adet ticari alan imarlı arsa satılıyor! 6 taksitle gayrimenkul sahibi olabilirsiniz! 

Tapusuz arsanın kurtarılma ihtimali var mı?


Geri Dön