Yeni Şirketler

Arsalarda kat karşılığı oranı yüzde 85'leri gördü

Arsalarda kat karşılığı oranının yüzde 85'leri gördüğü, bunun da konut maliyetlerine yansıdığı bildirildi

Adana Ticaret Odası İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Halil Avcı, demir ve çimento gibi girdi maliyetlerinin önceki yıllara göre önemli bir değişim göstermemesine rağmen, arsalarda kat karşılığı oranının yüzde 85'leri gördüğünü, bunun da konut maliyetlerine yansıdığını bildirdi.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat sektörünün 2009'un sonlarına doğru hareketlenmeye başladığını ancak, yeni yılla birlikte arsa fiyatlarındaki anormal yükselişin etkisiyle durgunluğun söz konusu olduğunu belirtti.

Gayrimenkul satın almak isteyenlerin geçen yılın son çeyreğinde bankaların konut kredileri faizlerindeki düşüşte yarışa girmeleriyle umutlandığını, sektörün bir nebze de olsa hareketlendiğini anlatan Avcı, "Ancak, faizler daha da düşer beklentisiyle konut ya da işyeri satın alma isteğini erteleyenler de oldu. Bugün ise banka kredi faizleri makul seviyede olmasına rağmen arsa fiyatlarındaki astronomik artış, konut fiyatlarına da yansıyınca gayrimenkul alma isteklerini erteleyenler hayal kırıklığı yaşadı" dedi.

Avcı, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde kat karşılığı oranlarının yüzde 85'leri gördüğünü, yine bir büyükşehir olan Adana'da da satış sorunu olmayan yerlerde yüzde 60'lar seviyesini bulduğunu ifade ederek, "Oysa, bu oran geçmiş yıllarda yüzde 30-50 arasındaydı" diye konuştu.

Sorunun tek çözümünün belediyelerde olduğunu, belediyelerin imarlı, altyapılı arsa üretmesi gerektiğini aksi takdirde fiyatların düşmeyeceğini belirten Avcı, şöyle devam etti:

"Buna Adana'dan örnek vermek gerekirse, bu kentte 1984'lü yıllarda Kuzey Adana kuruldu. Aradan neredeyse çeyrek asırlık süre geçmiş yeni bir bölge açılmamış. Ayrıca, Kuzey Adana'da da mahkemelik olmuş imar problemleri var, şuyulandırmalara itirazdan dolayı süren davalar var. Yargının bozduğu imar planları var. Bunlar müteahhitlere zarar veriyor. Belediyeler imarlı, altyapılı arsa üretirken, mahkeme yolunu açacak uygulamalardan kaçınmalı. Yasalara, yönetmeliklere uygun bir biçimde üretilecek yeni arsalar konut maliyetlerini düşürecek, bu düşüş halkı daha uygun fiyatlarla gayrimenkul sahibi yapacaktır."

-KKTC'DE DURUM-
Avcı, KKTC'de geçen yıllarda inşaat sektörünün hareketlendiğini ancak, son dönemlerde burada da bir durgunluğun söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "Yavru vatandaki hareketlilik nedeniyle inşaat ustası bile bulamaz olmuştuk. Ancak, bugün orada iş yapan meslektaşlarımızın sayısında da önemli oranda azalma oldu" dedi.

Avcı, bu yıl tüm dünyada krizden çıkışın tahminlerinin yapıldığını, Türkiye'de de olumlu göstergeler bulunduğunu, bu yüzden sektörden bu yıl için umutsuz olmadıklarını kaydetti.
AA