Emlak Terimleri

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…Bunlar, 15559 adedi arkeolojik, 282 adedi kentsel, 196 adedi tarihi ve 480 adedi de karma sit alanlarından oluşmaktadır

SİT ALANI NEDİR?

Sit ya da sit alanı, doğal, ekolojik veya kültürel öneme sahip olan bölgelerin korunması amacıyla yasal olarak belirlenen ve imara (yapılaşmaya) kapalı olan alanlardır. Bunlar, 15559 adedi arkeolojik, 282 adedi kentsel, 196 adedi tarihi ve 480 adedi de karma sit alanlarından oluşmaktadır. Karma sit alanları ise birden fazla sit alanı özelliği gösteren alanlardır.

ARSANIN SİT ALANI OLMASI NE ANLAMA GELİR VE NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Arsa sit alanı ilan edildiğinde, o bölgede yer alan arazi ve yapılar, kültürel, tarihi, çevresel veya doğal değerlere sahip olduğu için özel koruma altına alınır. Bu durumda, arsa sahipleri veya mülkiyet sahipleri, sit alanı sınırları içinde kalan parselleri üzerinde tam hakimiyet sağlayamazlar.  Arsa sahipleri, sit alanı sınırları içinde kalan parsellerini kullanmak yerine, takas imkanından yararlanabilirler. Yapının parsel, ada ve pafta gibi bilgileri belirtilmeli ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulmalıdır.

 

DOĞAL SİT ALANLARINDA TARIM YAPILMA DURUMU NEDİR?

1. derece sit alanlarında tarımsal faaliyetlere izin verilmemektedir. Çünkü tarım, doğal sit alanlarının yapı ve işleyişini olumsuz etkileyebilir ve doğal zenginlikleri tehlikeye atabilir. Ancak, 2. ve 3. derece doğal sit alanları biraz daha esneklik göstermektedir. Bu sit alanlarında, mevcut tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri genellikle sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilebilir. Ancak bu bölgelerde koruma kurulundan izin almak koşuluyla tarımsal faaliyetler yapılabilmektedir.

1. DERECE SİT ALANLARINA PREFABRİK EV YAPILABİLİR Mİ?

1. derece sit alanlarında rkeolojik kalıntılar ve eserlerin tespiti ve korunması amacıyla özenle belirlenmiştir. Bu nedenle, 1. derece arkeolojik sit alanlarında bilimsel kazı ve çalışmalar dışında herhangi bir kazı veya yapısal değişiklik yapılamaz.

Çatalca Kaleiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Zekeriyaköy Toplu Konut Alanı imar planı değişikliği askıda!

Sit alanındaki taşınmaz hazine malıyla takas edilebilecek! İşte detaylar