Ekonomi

Artan asgari ücret işçi kıyımına mı neden oluyor?

Asgari ücretin 2023 için 8.500 TL olarak belirlenmesi işçiyi sevindirmese de enflasyonun devam etme endişesi nedeniyle çalışanlarda işten çıkarılma korkusu başladı. İşverenler ise maliyetlere dikkat çekerek vergi ve primlerden yakınıyor.500 TL olarak belirlendi

Türkiye ekonomisi enflasyonla mücadele ederken 2023 için asgari ücret 8.500 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin artışı ve ucuza çalıştırılan yabancı işçi sayısının da her geçen gün artması çalışanlarda işten çıkarılma korkusunu da beraberinde getirdi. İşverenler artan maliyetlerden yakınırken, düşen ihracat rakamlarının kapasitelere de yansıdığı görüldü. Aynı zamanda siparişlerdeki yavaşlama da ekonomideki yavaşlamayı etkiledi. İşverenler, yeni asgari ücretin enflasyonist ortamda yeterli olmayacağını ve maliyetlere katlanamayıp işçi çıkarmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.

İŞVEREN ENDİŞELİ

Karar’da yer alan habere göre, Türkiye’de 2023 yılı için belirlenen asgari ücreti sendikalar da yetersiz buluyor. İşverenler bu ücretlerin patronları zorlayacağını ve bunun istihdama olumsuz yansıyacağını ifade ediyor. Artacak olan asgari ücretle birlikte ülkenin birçok noktasından işten çıkarma haberleri gelirken, patronlar ‘riskleri azaltmamız lazım’ uyarısında bulunuyor.

AÇIK BÜYÜYOR

Yavaşlayan Türkiye ekonomisinde artan asgari ücretin refah payına da hiçbir katkısı olmadığı düşünülüyor. Yeni ekonomi modeliyle birlikte dış ticarette fazlaya dönülmesi beklenirken, açık da her geçen gün büyümeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, aralıkta yüzde 76,5 olarak gerçekleşirken Mayıs ayında yüzde 78 ile yılın en yüksek seviyesine çıktı

“ENFLASYON MUTLAKA DÜŞÜRÜLMELİ”

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, bu artışla birlikte işten çıkarmaların olabileceğini dile getiriyor. Ertuğrul, “Bu enflasyonist ortamda çalışanlar için 8 bin 500 Türk Lirası yeterli olmaz ama işverenin maliyeti sürekli katlanıyor. İş dünyasında bu artışları hemen maliyetlerimize yansıtamıyoruz. Asgari ücretli dışındaki çalışanlarda bu artışları talep ediyor haklı olarak. Burada çalışanlara en yüksek asgari ücret belirlensin ancak vergi ve sigorta prim yükleri hafiflemeli. Bu maliyetlere katlanamayıp işçi çıkarmak zorunda kalacak işletmeler olacak. Asgari ücret artışının da ilk iki ayda erimemesi için de enflasyonun mutlaka düşürülmesi gerekiyor” dedi.

İSTİHDAMI KORUMAK ÖNEMLİ BİR ADIM

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Dillioğlu da 2023’de durağanlık, enflasyon, iş gücü sıkıntısı, akaryakıt fiyatlarındaki belirsizlik gibi riskler olduğuna işaret etti. İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ise Cumhuriyet’e verdiği demeçte, istihdamı korumanın öneminden bahsetti.