Kira

Artan konut ve kira fiyatları 65 yaş üstünü vurdu! Huzurevlerine başvuru patlaması yaşanıyor!

Yurt genelinde artan konut ve kira fiyatları emekli aylıklarıyla geçinmeye çalışan çoğu emekliyi etkiledi. Barınma kriziyle karşı karşıya kalan emekliler devlet huzurevlerine sığındı.

Türkiye genelinde konut kiralarının geldiği seviye sonrası başlayan barınma krizi, son dönemde emeklileri ve özel huzurevinde kalan yaşlıları da etkilemeye başladı.

Artan konut ve kira fiyatları, emekli aylığıyla geçinmeye çalışanları zor duruma soktu. Emekli aylıklarıyla geçinmek durumunda kalan vatandaşların birçoğu ya kırsala göç ediyor ya da devlet huzurevlerine başvuru yapıyor. 

Özel Huzurevleri Dinlenme ve Bakım Evleri Derneği (HUZDER) Başkanı Ekrem Azaklı’nın Sözcü'ye aktardığına göre, yükselen kira fiyatları sonrası devlete ait huzurevlerine başvurularda yoğun bir artış yaşanıyor.

Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) Başkanı Fügen Mavi ise, özel huzurevinde kalanların katlanan ödemelerden dolayı devlete ait huzurevlerine başvuru yapmaya başladığını kaydetti.

Bu da, sayıları yetersiz olduğu için aylarca sıra beklenilen devlete ait huzurevlerinde, başvuranların sıra bekleme sürelerini daha da yükseltmiş durumda.

 

HUZUREVİ SAYISI YAŞLI NÜFUS İÇİN YETERSİZ

Barınma krizinin başladığı 2021 yılında konuşan yetkililer, devlete ait kurumlarda sıranın ancak ölüm durumunda geldiğini anlatmıştı. Sonrasında geçen zaman diliminde devlete ait huzurevi sayısında talebe yetecek bir iyileşme yapılmadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri kapsamında, ülkedeki 65 yaş üzeri nüfus 2021 yılında 8,2 milyon kişi iken, 2022 yılında 8,4 milyona yükseldi. Bu yaş aralığının toplam nüfusun yüzde 9,7’sini oluştururken bu oran yüzde 9,9’a çıktı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel verilerine bakıldığında ise, bakanlığa bağlı yalnızca 164 huzurevi bulunuyor. Bu 164 huzurevi ise toplam 17 bin 64 kapasiteli ve ancak 12 bin 800 kişiye hizmet verilebiliyor.

Bakanlık dışında diğer kamu kurumlarına ait 20 huzur evi ise yalnızca 2 bin 889 kapasiteli. Buralarda ise toplam 1735 yaşlının bakımı yapılıyor.

Toplamda bakıldığında ise, devlete ait huzurevlerinde 14 bin 535, özel huzurevlerinde 11 bin 467 olmak üzere toplam 26 bin 2 kişiye hizmet veriliyor.

 

ÖZEL HUZUREVLERİNİN AYLIK ÜCRETİ 52 BİN LİRA

Geçen sene 35 bin lira olan özel huzurevi aylık ücretinin bu yıl 52 bin liraya çıktığı söyleyen HUZDER Başkanı Ekrem Azaklı, bu ücretin içine barınma, temizlik, yeme içme ve doktor ücretlerinin de dahil olduğunu; oluşan fiyat artışının ise maliyet artışı kaynaklı olduğunu belirtti.

 

KİRA ZAMLARI ÖZELLERİ DE VURDU

Azaklı, yükselen maliyetlerden vatandaşlar kadar işletmelerin de etkilendiğini; son dönemde açılan yeni huzurevleri olsa da yükselen maliyetlerden dolayı bir o kadarının da kapandığını söyledi.

İstanbul’da özel bir huzurevi binası için istenen kiranın 250 bin liradan 750 bin liraya çıkması sonucu bu işletmenin kapatılacağı bilgisini veren Azaklı, “Günlük yaşamda zamlanan her kalem huzurevlerini de olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla ‘aylık ücretler çok yüksek’ denilerek eleştirilse de işletmeler de maliyetlerindeki artışa göre ücretlerini artırmak durumunda. Maliyet artışına dayanamayıp kapanan ya da devreden özel huzurevleri var” diye konuştu.

Bordo Yaşam satışta! Vade farksız taksit imkanıyla 1+1, 2+1 daireler! 

Kayseri Büyükşehir 8 taksitle imarlı 5 arsa satacak!

THY personel alımı ilanı yayımladı! Başvuru şartları ve tarih belli oldu! Hemen başvurun!