Dış Piyasalar

Artan Kovid-19 vakaları küresel piyasaları nasıl etkiliyor?

Havaların soğuması ve Kovid-19 tedbirlerinin azaltılması nedeniyle yeniden artan Kovid-19 vakaları küresel piyasaları da etkiliyor. Peki piyasalarda son durum ne? İşte haberin ayrıntıları… Güçlenen resesyon göstergelerine karşın ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışlarının piyasa beklentilerini aşabileceği endişesi ve Çin'de dikkat çeken vaka sayısı piyasaları da vurdu

Küresel piyasalar, Çin'in Kovid-19 tedbirlerini kaldırmasının ardından kontrolsüz şekilde artan vaka sayılarıyla olumsuz etkilendi. Güçlenen resesyon göstergelerine karşın ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışlarının piyasa beklentilerini aşabileceği endişesi ve Çin'de dikkat çeken vaka sayısı piyasaları da vurdu.

Tahvil piyasalarındaki satış baskısının dün de devam ettiği görülürken, ABD'nin on yıllık tahvil faizi yüzde 3,88 ile 1,5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca, yine dün açıklanan makroekonomik verilere göre, ABD'de bekleyen konut satışlarının, kasımda aylık yüzde dört azalması altıncı ayada yansıdı.  Artan faiz oranlarının etkisiyle bekleyen konut satışları yirmi yılın ikinci en düşük değerine gerilemiş oldu. Ekonomistler, ABD ekonomisinde konut sektörünün oldukça önemli bir yer tuttuğunu ancak kötü gidişatın resesyonla sonuçlanabileceğine vurgu yapıyor.

Havaların soğuması ve Kovid-19 tedbirlerinin azaltılması nedeniyle yeniden artan Kovid-19 vakaları küresel piyasaları da etkiliyor. Peki piyasalarda son durum ne? İşte haberin ayrıntıları…

TEST ZORUNLULUĞU GERİ GELİYOR

FED'in yüzde 71 ihtimalle 25 baz puan, yüzde 29 ihtimalle de 50 baz puan faiz artırması beklenirken, İtalya'nın ardından ABD'nin de Çin'den gelen yolcular için Kovid-19 testini zorunlu hale getireceği belirtiliyor.

KÜRESEL PİYASALAR NEGATİF SEYREDİYOR

Öte yandan Brent petrolün varil fiyatı Çin ekonomisine ilişkin endişelerle dün yüzde 1,5 değer kaybetmişti. Yeni güne de yüzde 0,2 düşüşle 83,4 dolardan başlayan petrol fiyatları da belirsizliğini koruyor. Avrupa’da ise Noel tatilini yeni yıl tatiliyle birleştiren yatırımcılar nedeniyle bölgede düşük hacimli seyir sürüyor. Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 arttı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,61, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,39 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,36 gerileme kaydetti.

Asya piyasaları da gelişmelerden nasibini aldı. Çin'de Kovid-19 vaka sayılarının kontrolsüz şekilde artması risk algısını yükseltti. Bölge ülkelerinde hastanelerin kapasitesinden fazla çalıştığına yönelik bilgiler gelirken, salgının şehirlerden kırsal alanlara da yayılması en büyük endişeyi oluşturuyor.

2022'de milyarderler listesi ters takla attı!

Dünya ekonomisi için endişelendiren 2023 uyarısı!

Küresel piyasalarda durum bu! Yatırım yapacak olanlar herkesten önce baksın